Olieprijs opnieuw boven $70/vat

De markten: kort op de bal

Opnieuw onrust in Libië

vlagecolie

Wie aan Libië denkt, denkt in één adem aan de Arabische lente van 2010-2011. De dictatuur van leider Kadhafi, die het land regeerde sinds 1969, werd omvergeworpen. In 2012 werden voor het eerst in het land vrije verkiezingen gehouden, maar het gezag van die regering beperkte zich tot het noorden van het land (incl. hoofdstad Tripoli). Khalifa Haftar, een krijgsleider die nog meewerkte aan de revolutie die Khadaffi aan de macht bracht, bezit de politieke en militaire macht over het oosten van het land en is onafhankelijk van de regering. Hij beval zijn troepen afgelopen week richting het noordwesten van het land te trekken. Daar ligt Tripoli, onder leiding van de nieuwe regering. Volgens Wolfram Lacher, Libië-specialist van het Duitse instituut voor Internationale en veiligheidsontwikkelingen, is de actie van Haftar er één van alles of niets. Ofwel krijgt hij snel Tripoli in handen, ofwel gaat hij al strijdend ten onder. Gisteren claimden troepen van Haftar luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op de Libische hoofdstad.

Libië vervolledigt net de top-20 van ’s werelds grootste olieproducenten met een productie van één miljoen vaten per dag en is ook lid van het kartel van olieproducerende landen. Door de politieke onrust in het land wordt gevreesd voor een aanboddaling, met opwaartse druk op de olieprijzen tot gevolg. Daarnaast blijven andere landen van OPEC het aanbod beperken, wat de olieprijs al geruime tijd in een opwaartse trend houdt. Vrijdag steeg de prijs voor één vat ruwe olie (Brent) boven $70 per vat. Dat was geleden sinds november vorig jaar. Vanmorgen opende de olieprijs stabiel.
 

Figuur - Prijs ($) voor 1 vat ruwe olie (Brent)

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.