Hongaarse centrale Bank zet muizenstapje

De markten: kort op de bal

Forint reageert vooral op softe accenten van de MNB

Gisteren verhoogde de Hongaarse centrale bank de overnight depositorente van -0.15% tot -0.05%. Die beweging was verwacht. Op het eerste gezicht zou je dit kunnen zien als een eerste stap naar monetaire normalisatie ook al omdat de kerninflatie, voorwerp van het beleid van de MNB, recent opliep boven de 3% doelstelling.


Toch is de renteverhoging van de MNB eerder symbolisch. Bovendien gaf voorzitter tijdens de persconferentie aan dat de verhoging eerder als eenmalig moet worden gezien. Meer nog, de bank start op 1 juli een programma voor de aankoop van bedrijfsobligaties om de economie verder te ondersteunen. Voor eventuele verdere renteverhogingen gaat de bank vooral de data in het oog houden. In dit verband ziet de bank de kerninflatie (die geen rekening houdt met indirecte belastingen) de volgende maanden nog wat oplopen. De bank zegt wel dat een deel van de stijging mogelijk van tijdelijke aard is. De MNB hoeft in dat scenario niet al te fors (of misschien helemaal niet) te reageren. De MNB sluit aan bij de softe aanpak die zowat alle (grote) centrale banken recent lieten opteken. ‘Wait and see’, afwachten hoe het met de (globale) groei afloopt.


De forint kon gisteren alvast niet profiteren van de symbolische verhoging van de deposito-rente. In tegendeel, de indicatie dat de bank niet al te agressief zal optreden op een ‘tijdelijke’ inflatie-opstoot zette een domper op de renteverwachtingen en stuurde de forint zelfs fors lager. De forint leverde een belangrijk deel van de winst van eerder dit jaar in. EUR/HUF handelt opnieuw in de buurt van 320. In een context van globale marktonzekerheid is er op korte termijn waarschijnlijk weinig opwaarts potentieel voor de Hongaarse munt.
 

Figuur - EUR/HUF: forint zet stap terug ondanks (symbolische) renteverhoging

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.