E(M)U PMI-bedrijfsvertrouwen neemt forse duik in maart

De markten: kort op de bal

Euro vecht voor behoud van 1.13, Duitse rente voor nulgrens

Flag EU

Het vertrouwen van de Europese aankoopdirecteurs kreeg een forse knauw deze maand. In Frankrijk herstelde de PMI-indicator in februari tot nipt boven de symbolische 50-grens, die overeenstemt noch met economische groei noch contractie. Analisten verwezen naar een uitdovend effect van het zogeheten “gele-hesjes-protest”. Het herstel bleek evenwel tijdelijk want in maart gleed het vertrouwen opnieuw af tot 49.8 in de verwerkende nijverheid en een flauwe 48.7 in de dienstensector. Dat is fors onder de marktverwachting. Die ging uit van een verder, zij het licht, globaal herstel. Onderzoeksbureau Markit wijst tevens op de verontrustend aanhoudende daling in de nieuwe orders, een belangrijke vooruitkijkende deelreeks, en op de flauwe appetijt voor nieuw personeel. Het beeld in Duitsland is evenmin opbeurend. Het vertrouwen in de dienstensector houdt er dan wel vrij goed stand (54.9 komende van 55.3), de situatie in de verwerkende nijverheid is ronduit dramatisch. De PMI viel er terug van al povere 47.6 in februari tot 44.7 in maart, het laagste peil in 79 maanden. Ook daar baart de terugval in nieuwe (export) orders en de productie grote zorgen. De tewerkstelling werd er voor de eerste maal in drie jaar afgebouwd (deelcomponent valt onder 50). Een en ander resulteert in een magere 51.3 (komende van 51.9) voor het algemeen bedrijfsvertrouwen in de brede euro zone, waarbij de dienstensector (52.7 vs. 52.8 vorige maand) de vrije val in de verwerkende nijverheid (47.6 vs. 49.3 in februari) slechts deels compenseert. De data over het volledige eerste kwartaal stemmen volgens Markit overeen met een BBP-groei van amper 0.2% die uitsluitend voortspruit uit de dienstensector. De verwerkende nijverheid tekent volgens het bureau een -0.5% contractie op. Markit waarschuwt voor een verder verlies aan economisch momentum/vertrouwen. Het globaal optimisme brokkelt verder af, de productie-achterstand wordt weggewerkt, nieuwe orders slinken, personeel en investeringen worden heroverwogen. Dat stelt groei van meer dan 1% in 2019 ernstig in vraag.

De dramatische cijfers zijn de markten niet ontgaan. De euro kreeg een tik na de Franse cijfers maar ging pas echt onderuit na de Duitse teleurstelling. EUR/USD vecht voor het behoud van de 1.13-kaap. De munt noteerde na de softer dan verwachte Fed-beleidsvergadering nog boven 1.14, amper twee dagen geleden. De tuimelperte van het vertrouwen duwt de Duitse tienjaarsrente naar 0% (!), het laagste niveau sinds 2016. Heten we de negatieve Duitse 10j.rente binnenkort terug “welkom”?

Figuur - Duitse tienjaarsrente tuimelt richting 0%

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.