Markt in vacuüm tussen ECB en Fed

De markten: kort op de bal

Pond blijft volatiel tussen parlementaire brexitstemmingen

vlagecFed

De meeste markten kabbelen vandaag rond de openingskoersen. We zijn in de vacuümperiode beland tussen de beleidsvergaderingen van de ECB (7 maart) en de Fed (20 maart). Markten konden al aanpassen aan de onverwachte versoepeling die de ECB doorvoerde in haar communicatiepolitiek. In de aanloop naar de Fed-vergadering “vrezen” investeerders een gelijkaardig signaal van de Amerikaanse centrale bank. Fed-voorzitter Powell gaf eerder al aan dat de afbouw van de balans zal stoppen eind dit jaar, veel sneller dan oorspronkelijk gedacht. Wat de rentecyclus betreft zal de Fed haar afwachtende houding bevestigen. In december toonde de mediaan van Fed-voorspellingen nog 2 renteverhogingen dit jaar en 1 in 2020. We denken dat het totaal aantal te verwachten renteverhogingen zal terugvallen tot maximaal 1. De Amerikaanse dollar en de rentes bevinden zich deze week dan ook eerder in het defensief. De Amerikaanse 10-jaarsrente test een eerste tussentijdse steunzone rond 2.61%. EUR/USD stijgt voorzichtig weg van het 1.1187 steunniveau en heeft 1.13 opnieuw in het vizier. Op de economische agenda stonden vandaag sterker dan verwachte industriële productiecijfers voor de maand januari (1.4% m/m), betere Amerikaanse orders voor duurzame goederen (0.8% m/m voor de belangrijkste component) en lager dan verwachte Amerikaanse inflatie (producentenprijzen 1.9% j/j). De markt reageerde amper op de cijfers.

Het Britse pond is opnieuw in betere doen. EUR/GBP zakt richting 0.8550. Vandaag staat een stemming gepland over een “no deal brexit” scenario. Dat wordt waarschijnlijk met een grote meerderheid verworpen. De aandacht gaat dan naar een stemming over een verlenging van de brexit deadline van 29 maart. De markt gaat ervan uit dat de kans op een harde of no deal brexit daardoor weer een stuk afneemt. De Britse regering maakte vandaag bekend dat de groeiverwachting voor dit jaar daalt van 1.6% tot 1.2%, maar daar het pond weinig oren naar. De voorspelling voor 2020 blijft ongewijzigd op 1.4%. Die voor 2021 stijgt van 1.4% tot 1.6%.
 

Amerikaanse 10-jaarsrente test 2.61% steunzone

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.