Torpedeerde May’s juridisch adviseur zonet de brexitdeal 2.0?

De markten: kort op de bal

Sterling gaat onderuit

Flag Brexit

May’s hard bevochten Europese concessies zijn mogelijk een maat voor niets geweest. De toegiften (zie marktrapport onder sectie “analyse”) moesten het tijdelijk karakter van het Ierse vangnet garanderen. Daarmee zou May de harde brexiteers straks overtuigen van de bijgewerkte deal. Maar haar juridisch adviseur Geoffrey Cox zette die strategie zopas op losse schroeven.

Cox concludeerde dat zelfs met de aanpassingen er ten gronde weinig veranderd is. Het VK riskeert nog steeds een permanente douane-unie met de EU indien de onderhandelingen tijdens de transitiefase spaak lopen en het Ierse vangnet in werking treedt. Het is dan ook uiterst onzeker of May met haar brexitdeal 2.0 straks voldoende brexit ‘hardliners’ overtuigt. Een nieuwe kaakslag voor de PM dreigt.

Verrassend is Cox’s besluit eigenlijk niet. Volgens de tekst van May’s speech (later vandaag), geeft de premier zelf al toe dat het risico op een permanente douane-unie is afgenomen. Afgenomen, niet uitgesloten. Wel merkwaardig is de beperkte aandacht die de markt die belangrijke nuance aanvankelijk gaf. Beleggers liepen al stevig vooruit op een positieve uitkomst en stuurden het pond richting EUR/GBP 0.85. Het pond verliest inmiddels stevig terrein na de conclusies en noteert comfortabel boven EUR/GBP 0.86.
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.