Markten gefocust op (globale) groei

De markten: kort op de bal

Dollar krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel

vlagecOpening

Recent was er al heel wat onzekerheid over de globale groei. De cijfers in Europa en China tonen al enige tijd een aanzienlijk verlies aan momentum. Dat signaal werd duidelijk ook opgepikt door verschillende internationale organisaties zoals de OESO. Eind vorige week werd de groei-angst van de markten verder op scherp gezet. De ECB stelde haar verwachtingen fors neerwaarts bij, vooral voor 2019. Op zich was dat geen echt grote verrassing. De Europese centrale bank trok wel onmiddellijk forse conclusies. De bank gaat de rente dit jaar niet meer verhogen. Die snelle reactie was voor de markten een aanwijzing dat Draghi en Co het Europese groeirisico als vrij ernstig inschatten. De Europese, maar ook de globale rentes, namen een duik en dat deed ook de euro.

De eerste nieuwe ‘reality-check’ in verband met het groeiverhaal kwam er vrijdag al met de Amerikaanse payrolls, het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. De payrolls gaven een verdeeld beeld, maar de belangrijkste deel-indicator, de tewerkstellingsgroei, viel fors tegen. Even dreigde er een nieuwe opstoot in de groei-paniek, maar uiteindelijk bleef de marktreactie beperkt. De (Amerikaanse) investeerders hopen blijkbaar dat het tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktrapport een éénmalige uitschuiver was. De beurzen maakten het grootste gedeelte van de aanvankelijke verliezen goed. EUR/USD herstelde lichtjes na de uppercut van de ECB.

Ook vandaag en later deze week blijft groei de hoofdaandacht van de markten wegkapen. Vandaag staat met de kleinhandelsverkopen in de VS al een nieuwe barometer op de agenda die de markten zeker met verscherpte aandacht in het oog zullen houden. Een nieuwe tegenvaller kan nog steeds op het risicosentiment wegen, al gingen de beurzen in Azië en Europa vanmorgen niet zo slecht van start. Het risico op een mogelijke risk-off correctie doet ons tot nader bericht de dollar het voordeel van de twijfel geven. Anders gezegd, we zien weinig opwaarts potentieel voor de euro zo lang het algemeen groeiklimaat twijfel uitstraalt.

Naast de kleinhandelsverkopen in de VS kijken we later deze week uit naar de Amerikaanse CPI en vertrouwen bij de KMO’s (morgen), orders voor duurzame goederen (woensdag) en productiedata en consumentenvertrouwen (vrijdag). Ook in Europa zijn er woensdag productiecijfers.

Uiteraard is deze week nog maar eens een belangrijke week voor Brexit. Er was dit weekend geen doorbraak in de onderhandelingen tussen de EU en het VK. Vanaf morgen tot donderdag staan er minstens één en mogelijk drie cruciale stemmingen op de agenda. Dat kan leiden tot politieke hoogspanning in het VK.
 

Figuur - EUR/USD: euro hapt naar adem door Europese en globale groeionzekerheid

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.