Australische groei deemstert verder weg.

De markten: kort op de bal

Hoe lang kan de RBA de roep voor een renteverlaging nog afhouden?

Flag Australia

Gisteren meldden we dat de Reserve Bank of Australia (RBA) de beleidsrente ongewijzigd hield op 1.5%. Ondanks recent minder uitbundige data bleef de Bank vrij optimistisch over de economie. Die kan volgens haar dit jaar opnieuw 3% groeien. De RBA hield ook vast aan haar ‘neutral bias’. Ze vindt de beleidsrente adequaat voor de actuele staat van de economie en ziet voorlopig geen noodzaak om het beleid in welke richting dan ook aan te passen. De markt positioneert zich wel al enige tijd voor een renteverlaging.


Vanmorgen werd in Australië de groei voor het vierde kwartaal van 2018 bekend gemaakt. Die klokt af een voor dat land zeer magere 0.2% kw/kw. De j/j- groei viel terug tot 2.3% (0.3% kw/kw en 2.6% j/j was verwacht). Ook het derde kwartaal was al ver van uitbundig (0.3% kw/kw).


De ontgoochelende groei in de tweede jaarhelft doet steeds meer analisten twijfelen aan de haalbaarheid van de 3% groeiverwachting van de RBA voor dit jaar. In een speech enkele uren voor de publicatie van de groeicijfers hield RBA voorzitter Lowe zich wel nog aan het positief discours van het RBA communiqué gisteren. Toch schuift de markt vandaag verder op in de richting van een RBA renteverlaging later dit jaar.


De groeiende marktverwachting voor een renteverlaging later dit jaar blijft wegen op de Australische dollar. AUD/USD zette opnieuw een stapje lager en nadert nu de psychologische kaap van 0.70.
 

Figuur - AUD/USD: Aussie dollar nadert 0.70 grens na zwakke groei in de tweede jaarhelft.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.