China en VS dichtbij akkoord (?)

De markten: kort op de bal

Beurzen zetten de week goed in

vlagecOpening

Het nieuws van het weekend komt uit de Wall Street Journal. De krant bericht dat de VS en China in de laatste fase van de handelsgesprekken zitten. Presidenten Trump en Xi Jinping zouden een formeel akkoord onderteken op een speciale top eind maart. China had afgelopen weken duidelijk gemaakt dat het schrappen van de huidige importtarieven op Chinese goederen noodzakelijk was om in de eindfase van de gesprekken terecht te komen. De VS stelt zich hiervoor open. Het verbeterde risicosentiment duwt de Aziatische beurzen omhoog, met China op kop. Het positieve risicosentiment zet zich door bij de Europese start. De economische kalender blijft leeg vandaag, waardoor het risicosentiment de bepalende factor blijft. Het valt af te wachten of de renterally van vorige week zich vandaag in die omstandigheden al doorzet. Vorige week brak de Duitse 10-jaarsrente terug door 0.15%, een vorig belangrijk steunniveau. Amerikaanse rentes stegen vrijdag harder, wat deels verklaart waarom de EUR/USD alsnog geen breuk doorheen 1.14 kon forceren.

Morgen springen de Chinese en Europese PMI’s in het oog. Recente data suggereren al enige verbetering van het economisch klimaat. Beter dan verwachte PMI-resultaten kunnen dit bevestigen en de recente markttrends ondersteunen. Langs Amerikaanse kant kijken we naar de ISM, het arbeidsmarktrapport van loonstrookjesverwerker ADP en de payrolls. Ook enkele centrale banken zijn terug aan zet. Dinsdag komt de Reserve Bank of Australia en woensdag volgt de Bank of Canada. Donderdag vervolledigt de Europese Centrale Bank het rijtje. Een kleine neerwaartse herziening van de economische vooruitzichten is waarschijnlijk, al denken we dat er aan de ‘forward guidance’ over de beleidsrentes (“ongewijzigd minstens tot en met deze zomer) alsnog niet wordt gesleuteld. Een eerste indicatie van een nieuwe TLTRO (een liquiditeitsinjectie voor de banken) komt er dan waarschijnlijk weer wel. Die uitkomst moet voldoende zijn om een terugkeer van de Duitse rentes richting de laagtes van begin vorige maand te verkomen.
 

Figuur - Duitse 10-jaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.