Zweedse groei veert fors op in het vierde kwartaal

De markten: kort op de bal

Kroon bouwt verder aan herstel

Vanmorgen maakte het Zweeds statistisch bureau bekend dat de Zweedse economie in het vierde kwartaal groeide met een stevige 1.2% kw/kw. De activiteit lag daarmee ook 2.4% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De mark rekende slechts op een groei van 0.6% kw/kw en 1.5% j/j. De sterke groei in het vierde kwartaal was een opluchting na de (beperkte) contractie in het derde kwartaal (-0.1%).


De groei werd vooral gedragen de consumptie van de gezinnen (0.7% kw/kw) en overheidsbestedingen (0.6%). De investeringen brokkelden af (-1.6%). Ook de externe sector droeg bij tot de groei door een degelijke exportgroei (3.1%). Naast een degelijke groei in het vierde kwartaal waren ook de kleinhandelsverkopen in januari goed (0.8% m/ en 2.2% j/j).


In december verhoogde de Riksbank voor het eerst deze cyclus de rente van -0.50% tot -0.25%. De bank gaf toen aan dat een volgende stap mogelijk is eind dit jaar. De recente internationale onzekerheid, een lagere inflatie en iets minder uitbundige sentimentsindicatoren deden de markt recent echter twijfelen of de Riskbank de intentie om de rente dit jaar verder te verhogen wel zou kunnen waarmaken. De sterke data vandaag maken het scenario van de Riskbank toch opnieuw waarschijnlijker dan de markt tot nu wilde geloven. De Zweedse kroon herstelde van EUR/SEK 10.55 tot 10.47. Gisteren gaf ook een gouverneur van de Riksbank al aan verbaasd te zijn over de recent scherpe depreciatie van de Zweedse kroon. In tegenstelling tot wat in het verleden dikwijls het geval was, wil de bank nu blijkbaar geen verdere verzwakking van de kroon als middel om de inflatiedoelstelling te bereiken.
 

Figuur - EUR/SEK: kroon krijgt stevige duw in de rug van sterk groei in het vierde kwartaal

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.