Trump verlaat Vietnam zonder akkoord met Noord-Korea

De markten: kort op de bal

Gedempte reactie op de wisselmarkt

vlagectrump

Bezorgdheid rond de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken, een escalatie van de spanningen tussen Pakistan en India en ontgoochelende Chinese PMI’s wogen op het sentiment tijdens Aziatische handelsuren. Het PMI-vertrouwen in de verwerkende nijverheid zakte van 49.5 in januari tot 49.2 in februari. Het is de derde opeenvolgende maand dat die sector krimpt (onder de 50-grens). Het verband met de handelsoorlog wordt stilaan duidelijk. De dienstencomponent hield het hoofd boven water (54.3), maar verloor wel terrein tegenover de maand voordien (54.7).

Daarbovenop verliet Amerikaans president Trump vroeger dan verwacht de onderhandelingstafel tijdens het onderhoud met Noord-Koreaans leider Kim Jong Un in Vietnam. Een akkoord of een gezamenlijke verklaring kwam er niet. Volgens Trump wenst Noord-Korea een volledige opheffing van de huidige sancties die de VS momenteel oplegt aan de dictatuur. Een duidelijke no-go voor Trump, die daarop de onderhandelingen verliet. Het Witte Huis gaf wel mee dat de gesprekken goed en constructief verliepen en dat beide partijen uitkijken naar nieuwe gesprekken in de toekomst.

De Aziatische beurzen kleuren alvast grotendeels rood. Het negatief sentiment zet zich momenteel verder in Europa. Toch denken we dat de vroegtijdige afronding van de nucleaire gesprekken vooral gaat wegen op het Amerikaanse sentiment. Trump’s harde aanpak resulteerde tot nog toe vooral in verbale vooruitgang. Concrete resultaten (formeel akkoord met China/Noord-Korea) blijven vooralsnog uit. Grote gevolgen voor de Amerikaanse dollar merken we niet op, daarvoor kijken investeerders vooral naar de Amerikaanse Q4 resultaten van deze namiddag. Een zwak resultaat kan de Fed’s U-bocht bevestigen. De dollar kan dan in het defensief verzeilen. Momenteel noteert EUR/USD 1.1385. Komt EUR/USD tot een nieuwe test van 1.14?
 

Figuur - EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.