King dollar test belangrijke niveaus

Krijgen we een technische breuk?

Flag US

Een vastberaden Fed – ondanks de recente volatiliteit – legde donderdag minstens op korte termijn een stevige bodem onder de dollar. De Amerikaanse centrale bank houdt vast aan het pad van graduele renteverhogingen en voorziet de USD op die manier van steeds meer rentesteun. De greenback won vrijdag bovendien verder terrein tegen de achtergrond van een negatief risicoklimaat. EUR/USD sloot halfweg 1.13/14 (-0.25%), de handelsgewogen dollar (DXY) schoof verder op richting de belangrijke 97-weerstand.

We verwachten dat die bewegingen zich vandaag verderzetten. In Europa komt Italië immers opnieuw in beeld. De markt kijkt uit naar het Italiaanse antwoord (morgen) op de afwijzing van het initieel begrotingsvoorstel. Dat houdt de Europese eenheidsmunt onder druk terwijl de USD van zo’n onzeker klimaat (en van de rentesteun) profiteert. King dollar test momenteel zelfs al enkele belangrijke niveaus (DXY 97; EUR/USD 1.13; USD/JPY 114). Bij een duurzame breuk ligt vanuit technisch perspectief de weg naar verdere winsten open. We houden de eerstvolgende belangrijke steun voor EUR/USD rond 1.1187 alvast in het oog.

Het pond kent dan weer (tijdelijk?) een minder goede periode. Brexit overschaduwde vrijdag de goede maar grotendeels verwachte Britse (BBP-)cijfers. Minister van Transport en pro-EU conservatieveling Joseph Johnson stapte op uit onvrede met May’s huidig brexitvoorstel. Zijn ontslag zet het hobbelig Parlementair brexitparcours opnieuw in de verf. Het mogelijk akkoord dat May met haar kabinet (intern) én nadien met de EU (extern) bereikt, vereist nog de goedkeuring van de Britse parlementariërs. Het recent marktoptimisme maakt opnieuw plaats voor vrees dat een eventuele brexitdeal wordt afgewezen door het Parlement. De opmars van het pond liep vast, EUR/GBP veerde op van de 0.87-steunzone. We denken dat de hernieuwde brexitonzekerheid het pond ook vandaag verder in het defensief houdt.
 

Figuur - EUR/USD: king dollar test belangrijke niveaus

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere apps:

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.