Trump stelt tarieven uit

De markten: kort op de bal

Chinese beurzen springen meer dan 5% hoger

Flag trade war

Nu vrijdag zou de 90 dagen durende staakt-het-vuren, die Amerikaans president Trump over een steak-diner overeenkwam met Chinees president Xi Jinping in Argentinië, aflopen. De importtarieven op $200 miljard Chinese invoer zouden dan verhoogd worden van 10% tot 25%. Afgelopen dagen circuleerde het gerucht al dat president Trump overwoog om de deadline uit te stellen. Nu is dat officieel: Trump stelt de deadline van 1 maart uit. Trump argumenteerde dat de onderhandelingen aanzienlijke vooruitgang geboekt hebben in thema’s gaande van de bescherming van intellectuele eigendommen, technologietransfers, landbouw en de wisselkoers. Trump specifieerde niet voor hoelang de deadline wordt uitgesteld maar stelde dat hij een top met de Chinese president Xi Jinping zou vastleggen om de onderhandelingen te finaliseren. Die zou ten vroegste eind maart worden ingepland.

Eén van de hoofdpijlers in de vooruitgang is de Chinese toegift om te voorkomen dat haar munt verzwakt. De VS wil niet dat China de yuan bewust laat depreciëren als ‘vergelding’ voor de invoertarieven op Chinese goederen. Dit ‘plafond’ van de wisselkoers zorgt onrechtstreeks voor een zwakkere dollar. Om de yuan te verstevigen, moet de Chinese centrale bank immers haar eigen yuan aankopen en haar deviezenreserves (voornamelijk USD) verkopen. Dit kan op langere termijn wegen op de Amerikaanse munt. EUR/USD kan dan de huidige bodems verlaten. Op iets kortere termijn zorgt het nieuws vooral voor een verbeterd risicosentiment. Zo wonnen de Chinese beurzen vanochtend 5% tot 6%. Ook op kortere termijn is dit op zijn minst niet euronegatief. EUR/USD wint voorzichtig terrein en probeert momenteel een breuk te forceren doorheen 1.1350.
 

Figuur - EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.