Eens te meer tweespalt in Europees bedrijfsvertrouwen

De markten: kort op de bal

Verwerkende nijverheid glijdt in contractie, dienstensector houdt stand

Flag EU

Het algemeen (‘composite’) Europees bedrijfsvertrouwen herstelde in februari lichtjes van 51.0 (het laagste niveau in meer dan 4 jaar) tot 51.4. Dat blijft een povere prestatie, maar na de maandenlange daling is eender welke toename meer dan welkom. Onder de ‘stijging’ schuilt wel een schril sectoraal contrast. De dienstensector houdt immers goed stand, een signaal dat de binnenlandse economie het eigenlijk niet slecht doet. De indicator dikte aan tot 52.3 (vs. 51.2). De verwerkende nijverheid glijdt echter in contractiegebied (49.2 vs. 50.5). Het ondervindt sterke hinder van de handelsspanningen en een lamlendige auto-industrie. De sector zag in februari het aantal nieuwe bestellingen en export krimpen aan een versneld tempo, onder meer een gevolg van een afnemende Chinese vraag. Ondanks minder ‘business’ blijven Europese bedrijven wel aanwerven. De werkgelegenheidscomponent stond afgelopen maanden onder druk, maar nam in februari opnieuw de draad op. Op landenniveau toonde Duitsland een gelijkaardig beeld. Het zwaar geïndustrialiseerde land kent wel een forse terugval in de verwerkende nijverheid (47.6 komende van 49.7). De dreiging van tarieven op Europese wagens weegt er hard door op het sentiment. In Frankrijk veerde de dienstensector 2 punten op, maar blijft in de zone van economische contractie (49.8). Het land kreeg afgelopen maanden een golf van protest (‘gele hesjes’) over zich heen. De sterk negatieve impact op het sentiment gaat voorlopig liggen, maar de PMI’s suggereren geenszins dat de sociale onrust volledig is gaan liggen.

EUR/USD reageerde initieel positief. Het muntenpaar trok zich wellicht vooral op aan het herstel in de dienstensector. De nog steeds relatief lage absolute niveaus en de breuk van de Europese verwerkende nijverheid onder de symbolische 50-grens baren beleggers toch grote zorgen. Het koppel ruilde winst voor verlies en noteert momenteel rond 1.132. De Duitse tienjaarsrente zette eenzelfde patroon neer (rond 0.11%).

Vorige maand signaleerde de ECB het belang van de beleidsvergadering op 7 maart. De nieuwe prognoses bieden de centrale bank dan meer inzicht in het al dan niet tijdelijk karakter van de huidige groeivertraging. Het bedrijfsvertrouwen krabbelde lichtjes overeind, maar overtuigen doet het de markt en de centrale bank op 7 maart wellicht niet.
 

Figuur - EUR/USD: beperkte stijging PMI's overtuigt niet

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.