Saoedi Arabië wil olieproductie verlagen

Rusland niet akkoord, olieprijs terug boven $71

vlagecolie

Amerikaans President Trump veroorzaakte een rally in de olieprijs toen de VS dreigde met sancties tegen Iran. Volgens Trump zou de Iraanse overheid zich niet houden aan het door President Obama onderhandelde kernakkoord uit 2015. In zijn geheel gekende stijl zette hij extra druk door een olieboycot te starten. De olieprijs steeg gestaag tot boven $85 per vat Brent ruwe olie, een (te hoge) prijs niet naar de zin van Trump. Hij zette de overige OPEC+ landen aan om de output te verhogen, om zo de prijs te drukken. Een verzoek dat werd ingewilligd door o.a. Saoedi Arabië en Rusland.


De Iran-sancties kwamen in voege. De VS gaf daarbij uiteindelijk toestemming aan acht grote olie-importerende landen, waaronder India en China, om toch Iraanse olie aan te kopen. In combinatie met de verhoogde output van landen zoals Rusland en Saoedi Arabië viel de olieprijs terug tot $70 per vat ruwe olie. Daar willen de Saoedi’s nu iets aan doen. Volgens olie-experts zou de oliemarkt momenteel kampen met een overaanbod van 1 miljoen vaten per dag. Minister van Energie, Khalid al-Falih, kondigde aan dat het koninkrijk 500,000 minder vaten per dag zou produceren, startend vanaf december. Ter illustratie: na het verzoek van Trump verhoogde het de export eerder met 1,000,000 vaten per dag. Dat is niet naar de zin van Rusland. Volgens de Russen is het overaanbod van tijdelijke aard en zijn de onevenwichtigheden toe te schrijven aan seizoensgebonden factoren.


De olieprijs kon alvast de neerwaartse beweging omkeren en won licht terrein nu de Saoedi ’s een outputverlaging signaleren. Voor een vat ruwe olie (Brent) betaal je op dit moment $71.7. Afgelopen vrijdag was dat $69.5-$70.5. Vanuit technisch oogpunt vormt de zone rond $70/vat een belangrijke steun.
 

Figuur - Prijs ($) voor een vat ruwe olie (Brent)

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere apps:

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.