AUD op rollercoaster

De markten: kort op de bal

AUD op rollercoaster

Flag Australia

Er is vanochtend behoorlijk wat volatiliteit in de Australische dollar. Aanvankelijk steeg AUD/USD boven het 0.72-niveau uit na een sterk arbeidsmarktrapport voor de maand januari (1). Er kwamen 39 100 jobs bij, terwijl de markt slechts een stijging met 15 000 verwachtte. Bovendien toonden de details dat er 65 400 nieuwe voltijdse betrekkingen werden gecreëerd, terwijl het aantal parttime jobs met 26 300 daalde. De participatiegraad steeg tot 65.7%.

De vreugde van de Aussie dollar was van korte duur. Niet veel later verlaagde de Australische bank Westpac haar verwachtingen omtrent het beleid van de Australische centrale bank (2). In plaats van een stabiele beleidsrente gaat Westpac nu uit van 2 renteverlagingen in 2019. Ze speelt daarmee in op commentaren van RBA-gouverneur Lowe die na de beleidsvergadering van februari plots de officiële beleidslijn bijstuurde door de nadruk te leggen op neerwaartse risico’s. AUD/USD keerde terug richting openingsniveaus rond 0.7160.

Het laatste woord was voor de douane van de Chinese havenstad Dalian (3). Die blokkeert de invoer van Australische steen/bruinkool. De actie zou diplomatisch-geïnspireerd zijn omdat Australië bijvoorbeeld het Chinese Huawei belemmert om mee te dingen naar 5G-contracten. China vindt trouwens dat het Australische buitenlandse beleid meer en meer naar de VS helt, weg van de belangrijkste handelspartner. China duwt nu waar het de Australische grondstoffen-gedreven economie het meest pijn kan doen. Het is een slechte zaak als landen economische maatregelen treffen als hefboom voor andere geschillen. AUD/USD zakt richting 0.71.

 

AUD/USD: slecht nieuws weegt vanochtend zwaarder door dan goed nieuws

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.