De euro kan bescheiden winst maar moeilijk vasthouden

De markten: kort op de bal

Dagopening 19/02

Flag EU

Gesloten Amerikaanse markten en een lege EMU kalender zorgde gisteren voor sentimentgedreven handel aan lage volumes. De ECB zette net voor afgelopen weekend de deur op een kier voor nieuwe liquiditeitsoperaties (TLTRO’s) als de economische dip blijft aanhouden. Ook hoofdeconoom Praet benadrukte dat de aanhoudende economische problemen de weg plaveien voor een langere periode van lage rentes. In de technisch-gedreven handel kon de euro haar bescheiden winst maar moeilijk vasthouden, EUR/USD zweeft rond 1.13. De Duitse 10-jaarsrente won licht terrein nadat Frankrijk een nieuwe uitgifte van 30-jarige obligaties aankondigde (veiling vandaag) en noteert terug 0.11%.

Vandaag sluiten Amerikaanse investeerders terug aan na het verlengde weekend. De binnenlandse politiek blijft ondertussen verdeeld. President Trump kondigde een staat van nationale veiligheid uit zodat hij extra fondsen kan vrijmaken voor de bouw van zijn muur op de grens met Mexico. Zestien Amerikaanse staten dienen nu klacht in tegen deze ‘onrechtmatige’ werking. Ondertussen zetten de VS en China de handelsgesprekken verder in Washington deze week. De 1 maart-deadline nadert met rasse schreden waardoor de kans op een uitstel (vermoedelijk met twee maanden) alsmaar groter wordt. Op zondag kreeg president Trump de resultaten van een onderzoek over mogelijke importheffingen op de autosector. Europa, o.l.v. Europese Commissievoorzitter Juncker, reageerde alvast dat vergeldingsmaatregelen klaarliggen indien Trump hier mee doorzet. Trump heeft 90 dagen om te beslissen.

Vandaag kan de economische kalender meer bekoren. In de VS krijgen we de NAHB Housing Market Index en in Duitsland de ZEW-index die peilt naar het investeerdersvertrouwen. ECB-zwaargewichten Praet en de Guindos nemen opnieuw het woord. Focus ligt op commentaren over nieuwe liquiditeitsmaatregelen of meer duiding over het rentepad. Aangezien de markt al vrij soft is gepositioneerd, krijgt een bevestiging mogelijk weinig navolging in de markten. Britse arbeidsmarktcijfers blijven meer dan waarschijnlijk op de achtergrond zolang het brexit-circus door het land trekt. Brexit minister Barclay herstart de onderhandelingen met EU-toponderhandelaar Barnier in de hoop een nieuw akkoord rond de Ierse backstop te bereiken. De kans op een nieuwe doorbraak blijft miniem. EUR/GBP noteert rond 0.875.
 

Figuur - Duitse 10-jaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.