Klaart de hemel verder open?

De markten: kort op de bal

EUR/USD opnieuw onder 1.13

vlagectrump

Risicosentiment op financiële markten blijft overwegend positief, zeker in de VS. Morgen geeft president Trump naar alle waarschijnlijkheid, na wat verbale tegenstribbeling, zijn fiat voor het voorstel rond de grensveiligheid. Zo wordt een nieuwe sluiting van de overheid vermeden. Ondertussen is ook de kans op een tariefverhoging op $200 miljard aan Chinese import vanaf 1 maart een stukje kleiner geworden. Volgens ‘bronnen in het Witte Huis’ zou Trump bereid zijn om de deadline met twee maanden op te schuiven, indien China genoeg bereidwilligheid toont om structurele veranderingen door te voeren. Zo klaart de politieke en economische hemel beetje bij beetje open. De Amerikaanse rentes klommen tot 2.7 basispunten (5-jaarsrente) hoger, al was de stijging vooral te danken aan de sterker dan verwachte inflatie- en inkomensdata. De dollar kon profiteren en stuurde EUR/USD onder de 1.13-steunzone.

De economische kalender voor vandaag oogt interessant. Duitsland ontwijkt nipt een recessie (0.0% kw/kw vs. -0.2% in Q3). EMU-groei wordt later vandaag verwacht op 0.2% kw/kw (2e lezing). Amerikaanse kleinhandelsverkopen (december) blijven vermoedelijk solide maar zijn wat achterhaald. EUR/USD begeeft zich momenteel ter hoogte van het technische steunniveau rond 1.127. Het technisch (dollarmomentum) én fundamenteel plaatje (brexit, zwakke Europese data en globale eventrisico’s) beperken minstens op korte termijn het opwaarts potentieel voor EUR/USD.

Vandaag moet ook Brits premier May terug aan de bak. Bij gebrek aan plan B stemt het Britse parlement vandaag of May een nieuw mandaat krijgt om met Brussel te onderhandelen over nieuwe scheidingsvoorwaarden. Vooral de Ierse ‘backstop’ blijft het punt van onenigheid in het Britse parlement. Speculatie over een last-minute uitstel in geval van een nakende no-deal brexit compenseerden gisteren initiële sterlingverliezen na iets softer dan verwachte Britse inflatiecijfers. EUR/GBP sloot 0.20% lager maar bleef in de bovenste 0.87/88-helft. Het brexitnieuws/geruchten van de dag zijn vandaag andermaal de drijvende kracht achter het pond.
 

Figuur - EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.