King dollar kaapt belangrijke technische niveaus

De markten: kort op de bal

Technisch plaatje speelt opnieuw in het voordeel van USD

vlagecOpening

De greenback testte recent al enkele belangrijke technische niveaus (DXY 96.7, USD/JPY 110) maar een echte breuk bleef bij gebrek aan een ‘trigger’ voorlopig uit. Ook gisteren had ogenschijnlijk weinig in petto om een doorbraak te forceren. Beleggers stonden echter op met een onwaarschijnlijke dollarappetijt. De greenback stootte onder impuls van een constructief risicoklimaat gezwind door het USD/JPY 110-weerstandsniveau. De technische breuk zette de dollar onder stoom en sleurde EUR/USD ondanks het positief sentiment lager. Het koppel testte op zijn beurt de technische steunzone rond 1.1270. De handelsgewogen dollar (DXY) snelde hoger tot boven 97.

Er zijn vandaag geen belangrijke economische cijfers meer gepland. Het bedrijfsvertrouwen bij de Amerikaanse KMO’s (NFIB), normaal gepland op klokslag 12u, werd al deze nacht gepubliceerd. De indicator brokkelde af tot het laagste niveau sinds eind 2016 (101.2). De valutahandel wordt vandaag allicht verder gedreven door het sentiment en, meer nog, door technische overwegingen. De breuk gisteren betekent immers dat het technisch plaatje opnieuw in het voordeel van de dollar en in het nadeel de euro speelt. In een context van verhoogde politieke (mogelijk nieuwe verkiezingen in Spanje, regionale verkiezingen in Italië), economische (zwakke data, handelsconflict tussen de VS en China/EU …) en bijgevolg monetaire (quo vadis, ECB?) onzekerheid, wordt een duurzaam herstel van EUR/USD voorlopig moeilijk. Dat vraagt allicht een belangrijke doorbraak in een van de hete hangijzers en/of een significante verbetering in de Europese cijfers. EUR/USD gaat momenteel verder onderuit richting 1.126. De eerstvolgende steunzone bevindt zich rond 1.1216 (november 2018 low).

Het Britse pond verliest eveneens terrein t.o.v. de dollar. GBP/USD glijdt verder lager richting 1.284 door de sterke dollar. De kaarten voor EUR/GBP zijn anders geschud. De aanhoudende brexitonzekerheid (en zwakke BBP-cijfers voor 2018Q4 gisteren) houden sterling in het defensief maar daar profiteert EUR/GBP amper van. De eenheidsmunt heeft haar eigen varkentjes te wassen (zie boven). Dat houdt het EUR/GBP koppel min of meer in balans. Straks spreekt PM May het Brits Parlement toe. Ze vraagt daar allicht meer tijd voor de heronderhandelingen rond het Ierse noodplan, ook al weigert Europa halsstarrig enige toegift daaromtrent. We houden rekening met een zijwaartse, technisch gedreven handel, gedreven door de politieke headlines van de dag.
 

Figuur - EUR/USD: king dollar zwaait de scepter

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.