Europese commissie stelt groeiverwachting fors neerwaarts bij.

De markten: kort op de bal

Europese rente daalt verder. Euro blijft in het defensief

Flag EU

De Europese Commissie (EC) publiceerde vanmorgen nieuwe groeivooruitzichten voor de EU en de Eurozone. Zoals verwacht werden vooral de groeivooruitzichten voor dit jaar fors neerwaarts bijgesteld.


De EC verwacht voor dit jaar een groei in de euro zone van 1.3%. In November ging men nog uit van 1.9% groei. Voor volgend jaar is er slechts een beperkte neerwaartse bijstelling van 1.7% tot 1.6%. Vooral de neerwaartse bijstelling voor Duitsland en Italië springen in het oog. Zo wordt voor Italië dit jaar nog slechts in groei van 0.2% verwacht. Voor Duitsland wordt 1.1% groei verwacht dit jaar (neer van 1.8%). In die context wordt het voor een land als Italië uiteraard moeilijk om de budgettaire afspraken met Europa te halen. De EC ziet ook de EMU inflatie op een lage 1.4% dit jaar, vrij ver verwijderd van de 2.0% ECB doelstelling.


De EC ziet vooral externe factoren aan de basis van de Europese groeivertraging zoals spanningen omtrent de internationale handel en de groeivertraging in China. Inzake interne factoren die wegen op de groei vermeldt de EC onder meer politieke en sociale onzekerheid en budgettaire onzekerheid in bepaalde landen. Ook de terugval van de activiteit in de autosector is een factor van belang.

De neerwaarts bijgestelde groeivooruitzichten komen uiteraard niet als een verrassing. Toch voedt het rapport de speculatie dat de ECB in maart mogelijk haar communicatie zal (moeten) aanpassen en het vooruitzicht op een eerste renteverhoging verder in de toekomst leggen. De 10-j rente in Duitsland (de basis voor de Europese rentemarkten) zakt verder tot 0.12%. Ook de euro blijft naar adem happen en zakt verder weg in de 1.13 big figure.
 

Figuur - 10-j rente Duitsland. Zwak groeimomentum weegt op Duitse/Europese rentes.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.