EUR/USD glijdt verder weg

De markten: kort op de bal

Dagopening 6/02

vlagecOpening

Europese markten floreerden gisteren, mede door sterker dan verwachte (of is het minder zwakke?) EMU PMI’s voor de dienstensector. Aandelen klommen 1% tot 2%. Het positieve sentiment duwde de Duitse rentes in eerste instantie hoger. Ze zetten een intraday-top op het nieuws dat de ECB niet happig is om te sleutelen aan de ‘forward guidance’ (“stabiele rentes tot de zomer van 2019”) voor de beleidsrentes. Dit wil zeggen dat na de volgende ECB vergadering (7 maart) de kans op een renteverhoging na de zomer standhoudt. Nochtans wees de recente erkenning door de ECB van de toegenomen risico’s in de richting van een mogelijk verder uitstel. Amerikaanse rentes volgden tijdens de Europese handelsuren de Duitse rentes voorzichtig hoger. Aan de start van de Amerikaanse handel wijzigde het sentiment echter opnieuw. De Amerikaanse rentes daalden, met de Duitse in hun zog. Een echte aanleiding was niet meteen zichtbaar. De Amerikaanse ‘non-manufacturing PMI’ noteerde licht onder consensus en had geen marktimpact. De dollar won voorzichtig terrein. EUR/USD dreef verder richting 1.14.

De kalender is vandaag is opnieuw dun vandaag. Zojuist leverde de Duitse fabrieksbestellingen (december, -1.6% m/m vs 0.3% verwachting) wel opnieuw een stevige teleurstelling op. De Duitse rentes dalen en ook de euro verliest deze ochtend verder terrein. Voor de rest van de dag blijft de kalender zo goed als leeg. Het algemeen risicosentiment blijft de markten sturen. Een nieuwe Italiaanse uitgifte van 30-jarig overheidspapier kan dat sentiment beïnvloeden. We verwachten dat er voldoende vraag zal zijn. In dat geval kan het sentiment op de perifere rentemarkten constructief blijven. Uitkijken of het ook de euro helpt.
 

Figuur - Duitse 10-jaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.