Brits bedrijfsvertrouwen verder onderuit

De markten: kort op de bal

Symbolische 50-grens komt gevaarlijk dicht in de buurt

Flag UK

Het precair herstel van het Britse PMI-bedrijfsvertrouwen eind december bleek voorbarig. In januari herneemt de indicator de dalende trend die het vooral vanaf de 2e helft van 2018 inzette; een beweging die zich inmiddels over heel Europa voltrok. Het vertrouwen in de verwerkende nijverheid brokkelde eerder deze maand al verder af van 54.2 tot 52.8. De dienstensector volgt vandaag dat voorbeeld en tuimelt 1.1 punt tot 50.1. Het slechte resultaat sleurt het algemeen (‘composite’) bedrijfsvertrouwen mee de dieperik in om te eindigen op 50.3. De symbolische 50-grens – die economische groei van contractie onderscheidt – komt gevaarlijk dicht in de buurt. Het orderboekje is minder dik gevuld t.o.v. december (deelcomponent valt beneden 50, de eerste keer in meer dan 2 jaar). Bedrijven stellen daarom zowel investeringen als het personeelsbeleid (deelcomponent onder 50 voor het eerst sinds december 2012) uit. Het onderzoeksbureau IHS Markit wijst op de globale groeivertraging in combinatie met de aanhoudende brexitonzekerheid als belangrijkste schuldige voor het tanend vertrouwen.

Het pond verloor terrein na de cijfers. EUR/GBP veerde op vanuit de intraday-laagtes tot in de hoge 0.87 maar het ergste voor sterling moet mogelijk nog komen. De Bank of England trapt donderdag het nieuwe jaar af. Er zijn echter weinig redenen voor euforie want de (wereld)economie draait al even op een lager pitje en toont vooralsnog weinig signalen van een nieuwe versnelling richting de niveaus van begin 2018. Dat heeft mogelijk repercussies voor het vooropgestelde inflatiepad en daaruit voortvloeiend rentebeleid van de centrale bank. M.b.t. dit laatste is brexit een sleutelvariabele. De impasse is sinds de parlementaire stemming vorige week dinsdag opnieuw compleet. Nochtans is een oplossing van het thema een belangrijke voorwaarde voor de normalisatie van het monetaire beleid. Een mogelijk softe(re) BoE (in navolging van de ECB en Fed?) houdt het pond minstens op korte termijn verder in het defensief.
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.