Fed-vergadering, VS-China onderhandelingen, Brexit en resultatenseizoen

De markten: kort op de bal

Opening week 28/01

Flag EU

Vrijdag gingen de financiële markten het weekend in met een positief gevoel. Europese aandelenmarkten noteerden winsten met uitschieters van meer dan 1%. Aanleiding waren de positieve berichtjes over de Amerikaans-Chinese handelsonderhandelingen. China stuurt vandaag viceministers richting Washington om het grondwerk te leggen voor de belangrijke handelsonderhandelingen gepland op woensdag. Dan komt China’s vicepremier Liu He naar Washington voor gesprekken met Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer. Het verbeterde risicosentiment ondersteunde ook de rentes en de euro. EUR/USD steeg opnieuw tot boven 1.14. Tijdens de Amerikaanse handelsuren besliste president Trump om de overheid opnieuw te openen voor drie weken, in ruil voor onderhandelingen met de Democraten over de financiering voor zijn grensmuur. Zonder akkoord tegen 15 februari dreigt hij wel nog steeds om over te gaan tot ‘emergency funding’ om alsnog geld los te weken voor de Mexicaanse grens.

Vandaag blijft de economische kalender vrij beperkt. De publicatie van de nieuwe Amerikaanse economische en begrotingsvooruitzichten en veilingen van 2- en 5-jaarsobligaties wegen vermoedelijk op Amerikaans schuldpapier. Investeerders zullen in de toekomst mogelijk een hoger kredietrisicopremie eisen om de alsmaar groeiende Amerikaanse schuld in portefeuille te nemen. Resultaten van industriegigant Caterpillar kunnen het risicosentiment beïnvloeden.

Investeerders richten hun vizier ook stilaan op de Fed-vergadering van woensdag. Vanaf dit jaar houdt Fed-voorzitter Powell een persconferentie na elke vergadering. Aan de beleidsrentes wordt zo goed als zeker niet gesleuteld. De hamvraag luidt of Powell opnieuw bereidheid toont om de afbouw van de balans als actief beleidsinstrument te gebruiken. De heropening van de Amerikaanse overheid zorgt voor een lawine aan (uitgestelde) economische cijfers terwijl een aantal klepper resultaten publiceren. Na Caterpillar is het onder meer de beurt aan Pfizer, 3M en Apple (morgen), Boeing en Facebook (woensdag), GE en Amazon (donderdag) en Exxon Mobil (vrijdag). Updates over de Amerikaans-Chinese handelsonderhandelingen houden we ook nauwlettend in de gaten.

Voor Brits premier May staat (opnieuw) een cruciale week voor de deur. Morgen stemt het Britse Lagerhuis over een twee amendementen aan de brexitwet. Het eerste is afkomstig van pro-EU leden die de brexit-deadline willen verlengen indien er geen akkoord is. Het tweede is getekend door Eurosceptische Conservatieven die Premier May opnieuw richting Brussel willen sturen om te heronderhandelen over de Ierse backstop, een no-go voor de EU.
 

Figuur - EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.