Zweedse kleinhandelsverkopen fors onder de lat

De markten: kort op de bal

SEK gaat onderuit

De Zweedse consument hield in december vorig jaar de vinger op de knip. Kleinhandelsverkopen tuimelden -1.4% t.o.v. een maand eerder. Analisten hielden nochtans rekening met een – zij het beperkte – stijging van 0.1%. Jaar-op-jaar slonk de verkoop met maar liefst -1.1% (vs. +1.2% verwacht). Uit de weinig beschikbare details blijkt voornamelijk de ICT-sector getroffen. Opwaarts herziene novemberdata boden een schamele troost. De forse daling is mogelijk een gevolg van het “Black Friday”-fenomeen (in november) waarbij consumenten (kerst- en nieuwjaars)aankopen vervroegen om te profiteren van de massale kortingen. Black Friday is van oorsprong een Amerikaanse traditie maar wint steeds meer aan populariteit in Europa. De statistische zuivering voor dat effect staat nog niet helemaal op punt, zoals we eerder deze maand ook al vaststelden in de Britse kleinhandelsreeks.

Het zal SEK-beleggers echter worst wezen want de Zweedse kroon verliest stevig terrein. De kleinhandelsverkopen vielen samen met tegenvallende PPI-data (-0.6% m/m, 5.6% j/j). In december vorig jaar verhoogde de Riksbank voor de eerste maal in 8 jaar de rente van -0.50% tot -0.25%. Ze suggereerde een tweede renteverhoging in de 2e helft van 2019. Deze negatieve cijfercombinatie zaait nu twijfels daaromtrent. EUR/SEK test momenteel de 10.30-weerstandszone.
 

Figuur - EUR/SEK: Zweedse kroon onderuit na teleurstellende data

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.