Duitse rentes zakken verder weg

De markten: kort op de bal

Risicosentiment blijft de toon zetten

Flag EU

In een voorzichtig positief klimaat verloren de Duitse rentes gisteren terrein bij het ontwaken van Europese investeerders. Ontgoochelende PMI’s in de euro zone gave de beweging extra kracht en die viel niet meer stil in de aanloop naar de ECB vergadering. De centrale bank hield de beleidsrentes zoals verwacht stabiel, maar erkent formeel dat de neerwaartse groeirisico’s voor het economische vooruitzicht zijn toegenomen. De Duitse 10-jaarsrente zakte 5 basispunten tot 0.18%. EUR/USD presteerde wisselvallig maar klokte uiteindelijk af net boven 1.13. Vandaag is het uitkijken naar het ifo-bedrijfsvertrouwen in Duitsland. Bevestigt de IFO de recent zwakke Duitse (en Europese) data? De economische kalender blijft voor de rest leeg, waardoor vooral opnieuw het algemene risicosentiment de handel blijft bepalen.

In de VS blijven dezelfde thema’s spelen. Gisteren stemde de Amerikaanse Senaat nog twee voorstellen weg die de heropening van de overheid konden betekenen. Financiering voor een muur op de grens met Mexico blijft het heikele punt. Daarnaast komen gemengde signalen vanuit de Amerikaans-Chinese handelsonderhandelingen. China zou komende maandag een delegatie van viceministers richting Washington sturen om de baan te plaveien voor de belangrijke onderhandelingsronde tussen Chinees vicepremier Liu He en Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin. De Amerikaanse 10-jaarsrente volgde in het zog van zijn Duitse collega en verloor 3.5 basispunten. Het verbeterde sentiment legt ondertussen wel een bodem onder de koers van gisteren. Vandaag worden er in de VS opnieuw geen data gepubliceerd omdat de betrokken overheidsdiensten gesloten zijn. Risicosentiment zorgt dus exclusief voor het sentiment. Investeerders zullen de handelsgesprekken tussen de VS en China en de Federal Reserve vergadering van volgende week in gedachte beginnen nemen.

Sterling zet ondertussen zijn opmars voort. Premier May onderhandelde gisteren met de Noord-Ierse DUP-partij. Die zou steun willen geven aan May’s brexitvoorstel als de backstop i.v.m. de Ierse grens in dat voorstel een specifieke einddatum heeft. EUR/GBP zakte ondertussen beneden 0.87 en houdt daar momenteel stand. Wij vinden dat de sterling comeback momenteel ver genoeg reikt. De politieke risico’s blijven op de voorgrond, ook al lijkt de kans op een uitstel van de brexit-deadline alsmaar groter.
 

Figuur - Duitse 10-jaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.