Amerikaanse investeerders terug van de partij

De markten: kort op de bal

Marktsentiment oogt onzeker

Flag EU

De handelsweek opende gisteren met een lege economische kalender in de EMU en Amerikaanse beurzen die dicht bleven naar aanleiding van Martin Luther King Day. Dat resulteerde in lage volumes en weinig richtinggevende activiteit. Het IMF stelde haar groeivooruitzichten neerwaarts bij (vooral voor de euro zone). Duitse rentes verloren (marginaal) terrein terwijl de (beperkte) handel in EUR/USD hoofdzakelijk technisch van aard was. Ondanks de feestdag in de VS, spande Amerikaans president Trump de schroeven met China nog wat strakker aan. Hij duidde China op haar ‘historisch’ lage groei en spoorde het land aan zich bereidwillig op te stellen in de handelsgesprekken. Chinees president Xi Jinping waarschuwde op zijn beurt zijn overheidsfunctionarissen voor groeiende gevaren. De twijfel omtrent de VS-Sino handelsgesprekken wegen momenteel op het risicosentiment. Aziatische markten handelen met verlies en Europese indices staan klaar om dat voorbeeld te volgen.

Ondertussen gaat de brexit-saga gestaag verder. May stelde gisteren haar plan B voor aan het Brits parlement. In dat plan hervat de PM de zoektocht naar Europese toegevingen rond het Ierse noodplan. EU-onderhandelaar Barnier reageerde reeds koeltjes op die gedachte. Het pond sloot niettemin lichtjes hoger (EUR/GBP in de lage 0.88, -0.15%). Gisterenavond lanceerde oppositieleider Corbyn een reeks amendementen die, indien goedgekeurd door het parlement, mogelijk leiden tot een tweede referendum. Dat kan het pond op korte termijn ondersteunen. Vanuit een langetermijnperspectief heeft sterling allicht nog een hobbelig parcours voor de boeg.

Vandaag biedt de economische kalender iets meer aan. Duitsland publiceert de ZEW peiling naar het huidige investeerderssentiment. Marktconsensus verwacht een beperkte daling tegenover het cijfer in december. Het cijfer is doorgaans sterk gecorreleerd met de beurzen. Gezien het recente opveren liggen de risico’s eerder aan de bovenkant van de marktverwachtingen. Daarnaast komen opnieuw enkele bedrijven (IBM, Johnson & Johnson,…) met hun Q4 resultaten. Toch verwachten we dat het algemene risicosentiment vandaag opnieuw de handel zal sturen. Als laatste geven we graag mee dat het World Economic Forum in Davos (zonder de VS,VK en Frankrijk) van start gaat.
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.