Voorzichtigheid troef

De markten: kort op de bal

Dagopening 17/01

vlagecOpening

Het risicosentiment onder investeerders blijft positief, zij het alsmaar voorzichtiger. Het Britse parlement stemde premier May haar akkoord met de EU weg met overweldigende meerderheid, maar dat hadden investeerders al ingecalculeerd. China herhaalde tevens de intentie om ook in 2019 de economie verder fiscaal en monetair te steunen, terwijl ECB voorzitter Mario Draghi geen recessie voorzag in de nabije toekomst. Verder was er geen data om investeerders een richting in te duwen. Europese aandelenbeurzen boekten voorzichtig winst en ook de Duitse rentes konden na enkele dagen van verlies opnieuw wat hoger klimmen. In de VS blijft de overheid gedeeltelijk gesloten, maar publiceerde de Federal Reserve haar ‘beige book’, een kwalitatieve peiling naar de economische condities onder Amerikaanse ondernemingen. Alhoewel ze een algemeen positief vooruitzicht behield, daalde het optimisme door de groeiende volatiliteit op financiële markten, stijgende kortetermijnrentes, dalende energieprijzen en een aanhoudende politieke onzekerheid (handelsoorlog, shutdown). Toch kleurden de Amerikaanse beurzen gisteren groen. Beter dan verwachte vierde kwartaalresultaten (o.a. Goldman Sachs, Bank of America) zorgden daarvoor. Amerikaanse rentes presteerden gemengd, met de 10-jaarsrente 1 basispunt hoger (2.72%). De dollar zette haar comeback verder, EUR/USD zakt verder weg tot onder 1.14.

Vandaag openden de Aziatische markten grotendeels in het groen, zij het met voorzichtige marges. Chinese indices onderpresteren op nieuws dat de Amerikaanse overheid het onderzoek naar het Chinese Huawei doorzet. De technologiereus wordt beticht van onder andere spionage en voor het stelen van handelsgeheimen. De verliezen lopen op tot 1%.

De economische kalender is net als de afgelopen dagen weinig indrukwekkend gevuld. In de VS wordt de Philly Fed Business Outlook, een sentimentsindicator, gepubliceerd. Gezien de forse daling van een andere indicator begin deze week, verwachten we ook hier een neerwaartse risico. De werkloosheidsaanvragen voor deze week kunnen voor een eerste maal invloed van de ‘government shutdown’ ondervinden. Daarnaast publiceren o.a. Morgan Stanley en Netflix hun resultaten van het vierde kwartaal. Vooral Netflix, als eerste van het kransje technologiereuzen, is belangrijk.
 

Figuur -

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.