May lijdt een verpletterende nederlaag

De markten: kort op de bal

Brexit en May hangen in de touwen

Het Britse parlement stemde gisteren tijdens een ongewoon rumoerige sessie May’s brexitdeal met een overweldigende meerderheid weg. De stemmen vóór klokten af op 202, de stemmen tegen liepen op tot 432. Het leed weinig twijfel dat het akkoord zou sneuvelen, maar de omvang van het verlies is voor velen wel een verrassing. Europa signaleerde voor de stemming nog dat een beperkt verlies (kleiner dan een verschil van 60) de deur voor (kleine) aanpassingen aan het akkoord niet helemaal dichtgooide. De realiteit draaide echter anders uit. Hoe moet het nu verder?

Oppositieleider Jeremy Corbyn riep onmiddellijk na het resultaat een motie van wantrouwen uit. De stemming vindt vanavond al plaats. Analisten verwachten niet dat May’s regering zal vallen (m.a.w. nieuwe verkiezingen), maar de verpletterende nederlaag heeft zowel de (positie van de) PM als brexit een belangrijke klap toegebracht. Toch weigerde May ook na de nederlaag op te stappen. De vraag rijst echter welke rol de PM nog speelt, zelfs als haar ploeg de vertrouwensstemming vanavond overleeft. Het Britse parlement krijgt maandag in dat geval een alternatief voorgeschoteld. May gaat daarvoor vanaf morgen over de partijgrenzen heen onderhandelen, maar de kans op slagen is miniem. Het parlement neemt vervolgens het brexitheft in handen en trekt allicht naar Europa om opnieuw te onderhandelen. De deadline van 29 maart 2019 is daarbij quasi onhaalbaar. Een verlenging van de termijn dringt zich in dat geval op.

De macht van May in het brexitverhaal is sinds gisteren aanzienlijk geslonken. In dat verband behoort in theorie haar ontslag, een tweede referendum of eigenhandig nieuwe verkiezingen uitroepen tot een van haar laatste wapenfeiten. Ook dan blijft 29 maart 2019 een uiterst strakke timing. Over één aspect zijn de meeste MP’s het wel eens: een no-deal scenario moet ten alle prijze vermeden worden. De weg daar naartoe is evenwel zo mogelijk nog meer dan ooit in dikke brexitmist gehuld.

Een blik op de EUR/GBP-wisselkoers doet op het eerste zicht een positief resultaat vermoeden. Er sloop enige nervositeit in sterling in de aanloop naar de stemming, maar de munt kwam scherp terug nadat May beloofde om met de verschillende partijen te praten. Nochtans is de uitkomst van die gesprekken allicht niet van die aard om de totale impasse te doorbreken. De herstelbeweging van het pond suggereert dan ook eerder dat de munt meer dan voldoende negatief nieuws verdisconteerd had, eerder dan het vooruitzicht op een doorbraak. Het koppel noteert momenteel rond 0.887.
 

Figuur - EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.