Dip in risicosentiment van korte duur?

De markten: kort op de bal

Focus op brexitstemming van deze avond

Flag EU

Het algemeen risicosentiment verslechterde gisteren opnieuw. Zwakke Chinese handelsdata versterkten de vrees voor een globale groeivertraging. Een forse val van de export suggereert dat de handelsoorlog tussen de VS en China mogelijk meer diepgaande gevolgen heeft dan tot nu werd aangenomen. Daarnaast blijft de Amerikaanse overheid gedeeltelijk gesloten ondanks pogingen van zowel Democratische als Republikeinse senatoren om het probleem te ontmijnen. Amerikaanse beursindices verloren terrein, terwijl de dollar vrij goed standhield. De Amerikaanse rentecurve werd steiler: de 2-jaarsrente daalde lichtjes terwijl de 30-jaarsrente 2.0 basispunten steeg. Ook De Europese beurzen verloren terrein, al kon de Duitse DAX Index het verlies beperken. Mogelijk trokken de investeerders zich op aan commentaren van de nieuwe CDU leider Annegret Kramp-Karrenbauer, de opvolgster van Merkel. Zij stuurde aan op fiscale maatregel om de Duitse economische vertraging tegen te gaan. Toch zetten de Duitse rentes een stapje terug.

Deze ochtend klaart de hemel opnieuw wat op. Na de tegenvallende handelsresultaten stelde de Chinese overheid nieuwe fiscale en monetaire maatregelen in het vooruitzicht. Hierdoor keuren de aandelenmarkten in Azië deze ochtend groen. Het verbeterde risicoklimaat zorgt waarschijnlijk ook voor een positieve opening in Europa. Dat sentiment kan de rentes uit de kernlanden ondersteunen. In de perifere landen is het uitkijken naar Italië. De Italiaanse schatkist trekt vandaag naar de markt met een nieuwe obligatie op 15 jaar. Deze obligatie-uitgifte is een goede barometer voor het risicoklimaat omtrent Italië, nu de budgetperikelen met de Europese Commissie wat naar de achtergrond zijn verdwenen.

De economische kalender in Europa is opnieuw dun. In de VS wordt het bedrijfsvertrouwen uit de regio New York ( De Empire Manufacturing index) licht hoger verwacht deze maand op 11.5. In december daalde de index nog tot 10.9, komende van 23.3 in november. Daarnaast is het uitkijken naar de ‘Brexit vote’, die vanavond plaatsvindt in het Britse parlement. Het is zo goed als uitgesloten dat de parlementsleden het voorstel aanvaarden. Wat er dan volgt is hoogst onduidelijk. Meer dan waarschijnlijk wordt ‘Article 50’ dan uitgesteld. Dat artikel dicteerde het VK om tegen 29 maart 2019 de EU te verlaten. Meer details over de stemming avond volgt later in een aparte nieuws-update.

Figuur - EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.