Aftellen naar Brexit en het resultatenseizoen

De markten: kort op de bal

Risk rebound aan een adempauze toe

Flag EU

Vergeleken met het sentiment eind vorig jaar is 2019 nog niet zo slecht gestart. Duidelijke indicaties vanuit de Fed om voorzichtig te werk te gaan bij verdere beleidsnormalisatie en positieve signalen vanuit de onderhandelingen over de handel tussen de VS en China gaven investeerders moed. De beurzen herstelden en in dezelfde beweging zette de dollar een stapje terug. Bij gebrek aan bijkomend positief nieuws, geraakte deze herstelbeweging vrijdag stilaan buiten adem. Ook de daling van de dollar viel stil. EUR/USD kon zich niet boven 1.15 handhaven.


Vanmorgen in Azië nam de twijfel nog toe. Zowel de Chinese import als de export bleven in december fors onder de verwachting. Maandcijfers over internationale handel zijn per definitie uiterst volatiel, maar in de huidige context wakkeren ze de onzekerheid aan over de algemene gezondheid van de Chinese economie. Het kan ook een aanwijzing zijn dat de impact van de handelsoorlog steeds meer sporen nalaat, in China en daarbuiten. De Aziatische beurzen duiken vanmorgen in het rood. Rentes in de kernlanden gaan licht lager. De impact op de dollar blijft eerder beperkt. De yen stijgt. Zoals vaak wegen zwakke Chinese data op de Australische dollar.


Vandaag staat er weinig data op de economische kalender. Na zwakke cijfers uit een aantal lidstaten zal het productiecijfer voor de EMU (nov) geen fraai beeld scheppen. Voor de markten is dat geen verrassing meer. In de VS zijn er vandaag geen data en het is nog maar de vraag of we deze week veel data zullen krijgen. Door de ‘shutdown’ van een aantal overheidsdiensten worden een deel van de economische data niet gepubliceerd. Deze week trekt het resultatenseizoen zich stilaan op gang, met vooral resultaten van Amerikaanse banken (vandaag Citigroup). De markten kijken vooral uit hoe de bedrijven 2019 inschatten.
Tot slot is er nog de Brexit-saga. Morgen is de ‘meaningful vote’ over het Brexit-akkoord tussen het VK en de EU gepland in het Britse Parlement. Er wordt verwacht dat de deal het niet zal halen. Dan leven we weer in een nieuwe politieke context waar in theorie zowat alle opties open liggen. Vrijdag steeg het pond. Sommigen in de markt denken dat het wegstemmen van het akkoord minstens tot een uitstel van Brexit na 29 maart zal leiden. Anderen denken (of is het hopen?) zelfs dat er afstel kan van komen. Niets is uitgesloten, maar voorlopig is er te weinig zichtbaarheid over de volgende stappen in het Brexit-proces om nu al optimistisch te worden over het pond.


 

Figuur - EUR/GBP: pond verstevigt beneden 0.90 in de aanloop maar de Brexit-stemming

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.