Marktpositivisme houdt aan

De markten: kort op de bal

Amerikaanse rentes stijgen verder

Flag EU

Het verbeterde risicosentiment houdt aan. De Amerikaanse handelsdelegatie blijft een dag langer dan voorzien. In de wandelgangen wordt gesuggereerd dat op het einde van deze maand een Chinese afvaardiging zal afzakken naar Washington om de onderhandelingen naar een hoger niveau te tillen. Aandelen klommen opnieuw, met winsten van 0.5%-1% (Europa) tot meer dan 1% (VS). Zowel Amerikaanse als Duitse rentes (zij in het in mindere mate) stegen. De Amerikaanse curve vervlakte opnieuw, door een sterkere stijging van de rentes op het korte einde. Powell’s interview vorige week vrijdag en sterkere Amerikaanse data leggen een bodem na de paniek in november/december. Een beter risicosentiment zorgt normaal gezien voor een ondersteuning van de euro en andere ‘risicovollere’ munten. Toch bleef de eurowinst uit, enerzijds dankzij hogere Amerikaanse rentes en anderzijds door ontgoochelende data in zowel Duitsland (een verdere daling van de industriële productie) als voor de eurozone (daling van belangrijke vertrouwensindicatoren). EUR/USD handelde in de buurt van 1.145.

Na de Amerikaanse sluiting sprak Amerikaans president Trump de natie toe in een poging de publieke opinie te beïnvloeden. Hij dreigde er niet mee om het Amerikaanse Congres te omzeilen (en de financiering voor zijn grensmuur binnen te halen met het argument van ‘ een nationale dreiging’). Daarnaast kondigde China nieuwe maatregelen aan om de binnenlandse consumptie (auto’s en huishoudapparaten) te stimuleren. Aziatische beurzen noteren in het groen, met de Chinese indices op kop. 

De data op de economische kalender vandaag zijn niet in staat om de markten te beroeren waardoor het risicosentiment de belangrijkste factor voor de handel blijft. In de VS worden de notulen van de laatste Fed-vergadering vrijgegeven. Wildcards van de dag zijn speeches door Fed gouverneurs Evans/Rosengren en de Q&A sessie van Bank of England voorzitter Carney.
 

Figuur - EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.