ISM Amerikaanse verwerkende nijverheid bevestigt indicaties van groeivertraging

De markten: kort op de bal

Amerikaanse rente en dollar opnieuw onder druk

Flag US

Vandaag werden de eerste belangrijke Amerikaanse economische indicatoren van 2019 bekend gemaakt. Het ADP arbeidsmarktrapport (december) bleef opvallend sterk. Het ISM vertrouwen uit cyclische verwerkende nijverheid toonde echter een veel minder uitbundig beeld. De hoofdindicator viel terug van 59.3 tot 54.1, de grootste maandelijkse terugval sinds 2008. De consensusverwachting ging uit van een veel minder uitgesproken daling tot 57.5. De tewerkstellingscomponent hield nog vrij goed stand (56.2 van 58.4). De prijsdruk neemt wel fors af (54.9 van 60.7) maar vooral de orders groeien nog nauwelijks (51.1 van 62.1). De markt ziet het rapport uiteraard als een bijkomende indicatie dat de VS afstevent op een stevige groeiafkoeling in 2019.


Gedurende de dag gingen Amerikaanse rentes tijdelijk iets hoger na de turbulentie gisterenavond en vanmorgen in Azië. Na de ISM vallen de2-j rente (2.43%) en de 10-j rente (2.58%) opnieuw beneden de recente dieptepunten. Er is steeds minder reden voor de Fed om op korte termijn de rente bijkomend te verhogen. De markt ziet zelfs al een kans van 40% op een renteverlaging begin 2019. De (Amerikaanse) beurzen happen opnieuw naar adem met verliezen van meer dan 2%. Ook de dollar betaalt een prijs voor de zwakkere groeiverwachtingen en de afnemende rentesteun. EUR/USD gaat opnieuw richting 1.14, maar blijft wel binnen het bestaande trendkanaal (1.12/1.15). Merkwaardig, ondanks de daling van de Amerikaanse rentes en van de beurzen verstevigt de yen deze keer niet. USD/JPY handhaaft zich in de hoge 107.


 

Figuur - Handelsgewogen dollar (DXY) verliest terrein na zwak Amerikaans bedrijfsvertrouwen

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.