Europese markten starten nieuwjaar met serieuze kater

De markten: kort op de bal

Relatief lage verhandelde volumes versterken mogelijk de beweging

De markt start het nieuwe jaar met een serieuze kater. De Europese beurzen verliezen meer dan 1% en veilige havens, zoals de Japanse yen op de wisselmarkt of Duitse overheidsobligaties op de obligatiemarkt, floreren. De Duitse 10-jaarsrente zakt bijna 10 basispunten en test de dieptepunten van 2017 rond 0.15%. Als ook die laatste technische horde sneuvelt, is een terugkeer naar de negatieve niveaus uit 2016 het meest waarschijnlijke scenario. De beweging is deels een inhaalbeweging op de Amerikaanse rentedaling van eind december en gebeurt nog steeds in een “dunne” markt. EUR/USD ondergaat de wet van de sterkste en zakt van net onder 1.15 richting 1.1370. De Amerikaanse rentes verliezen op dit ogenblik maximaal 2.5 basispunten.

De verhandelde volumes blijven lager dan gemiddeld en vergroten de marktbewegingen mogelijk uit. We zoeken bevestiging in de Amerikaanse sessie deze namiddag en in de volgende dagen. Behalve de PMI-bedrijfsvertrouwensindicatoren (vooral in China zwak; zie vorige berichten) is het nieuws achter de beweging van vandaag eerder beperkt. Ze zegt natuurlijk veel over het marktsentiment. Vrees voor een globale groeivertraging speelt in het hoofd van vele investeerders een voorname rol, maar de markt loopt hier toch al behoorlijk ver mee weg. Extra renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank zijn bijvoorbeeld niet meer verdisconteerd voor dit jaar. In tegendeel, de markt prijst bijna een renteverlaging in! De Amerikaanse cijfers van morgen en overmorgen worden een belangrijk ijkpunt.

Duitse 10j rente test de dieptepunten van 2017

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.