In de schaduw van de Fed

De markten: kort op de bal

VS vermijdt ‘government shutdown’, BoJ houdt rentes stabiel en China komt met nieuwe stimulus

vlagecBeurs

De Federal Reserve besliste om de rente met 25 basispunten te verhogen en hield daarbij een vrij positieve kijk op het economisch vooruitzicht. Het stelde wel slechts 2 (ipv 3) renteverhogingen voor 2019 voorop. De markten hadden iets meer voorzichtigheid gehoopt en reageerden teleurgesteld. Aandelen- en rentemarkten gingen diep in het rood. Door de huidige malaise zou je haast vergeten dat er nog centrale banken zijn die hun afrekening maken en een laatste keer samenkomen in 2018. Zo hield de Bank of Japan haar beleid deze ochtend ongewijzigd. De korte termijn beleidsrente bleef stabiel op -0.1% en het blijft Japanse overheidsobligaties met een looptijd van 10 jaar aankopen tegen een welgemikte rente van 0%. Gouverneur Kuroda ziet geen redenen om het beleid te wijzigen, tevens ziet hij er geen graten in mocht de Japanse rente tijdelijk negatief worden.

Iets(!) dichter bij huis kondigde de Chinese centrale bank nieuwe maatregelen aan om de liquiditeitsverschaffing op middellange termijn voor kleinere ondernemingen te stimuleren. Meer specifiek biedt de centrale bank goedkopere leningen voor banken aan die leningen verschaffen die type ondernemingen. Belangrijk noot: China’s private sector bestaat voornamelijk uit kleinere ondernemingen. Chinese aandelenbeurzen gingen desondanks opnieuw kopje onder vanmorgen, delend in de Fed malaise. De verliezen bleven ten opzichte van andere Aziatische beurzen vrij beperkt.

In de VS bereiden senatoren en congresleden de feestdagen voor en dat terwijl er nog geen begrotingsakkoord is gevonden. Heikel punt blijft de financiering voor de grensmuur met Mexico. President Trump wil zo snel mogelijk $5 miljard voor de muur goedgekeurd krijgen, terwijl de Democratische partij tegenwerkt. Het dispuut dreigde de overheid (tijdelijk) op de buik te krijgen, maar nu komt een oplossing in zicht. De Senaat keurde een wetsvoorstel goed die financiering voor de komende drie maanden verzekert. Daarbij is de dreiging van een ‘government shutdown’ zo goed als afgewend. Veel impact op financiële markten had de beslissing niet, aangezien de Fed vergadering zowat alles overschaduwde. De Amerikaanse 10-jaarsrente test reeds enkele dagen de belangrijke 2.78%/2.80% steunzone.
 

Figuur - Amerikaanse 10-jaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.