Economic Research

Slider image
 • Duitsland moet een klein beetje Italiaanser worden

  ECONOMISCHE OPINIE - Terwijl de Italiaanse regering aftast hoe ver ze over de Europese schreef kan gaan met het vieren ...
 • Goed economisch rapport voor Macrons hervormingsbeleid

  ECONOMISCHE OPINIE - De Franse economie heeft te kampen met een aantal structurele problemen waaronder een dalende comp...
 • Economische Derby der Lage Landen: België-Nederland 0-5

  ECONOMISCHE OPINIES - Op 16 oktober spelen de Belgische Rode Duivels een vriendschappelijke voetbalinterland tegen het O...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS De wereldeconomie blijft in goede doen. Dat neemt niet weg dat de divergentie tussen regio’s en sectore...
U bent hier: Home » Economische Vooruitzichten » Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

BLIKVANGERS

De wereldeconomie blijft in goede doen. Dat neemt niet weg dat de divergentie tussen regio’s en sectoren in de voorbije maanden is toegenomen. De VS-economie blijft daarbij een koppositie innemen. Het groeimomentum van de Europese en Japanse economie blijft gezond. Maar in vergelijking met de piek van eind 2017 is er een duidelijke vertraging. Daarom bevat ons scenario voor de eurozone voor 2018 een lager groeicijfer dan in 2017, terwijl in de VS de groei in 2018 zal pieken op 2,9%.

Tussen de VS, Mexico en Canada kwam het USMCA tot stand, een nieuw handelsakkoord dat NAFTA zal vervangen. Voor het bedrijfsleven was dat een opluchting. Het neemt immers de onzekerheid weg over de opheffing van NAFTA en over de dreiging van Amerikaanse invoertarieven op wagens. Voor president Trump is het akkoord een overwinning, want een hervorming van NAFTA was een van zijn belangrijke verkiezingsbeloftes. Na enkele strategische dreigementen, lijken de VS met hun belangrijkste bondgenoten nu op zoek naar een wapenstilstand op het internationale handelsfront. Zo kunnen ze hun aandacht focussen op de escalatie van de economische confrontatie met China.

In de eurozone ligt de totale inflatie dicht bij de ECB-doelstelling van net onder 2%. Maar de kerninflatie blijft voorlopig nog erg gematigd. Toch had ECB-Voorzitter Draghi het over een “krachtige opvering van de kerninflatie”. Die uitspraak vindt steun in de geleidelijke versnelling van de loonstijging in verscheidene eurolanden. Dat kan een signaal zijn van nakende inflatiedruk. De ECB-communicatie verandert van toon. Dat mag worden geïnterpreteerd als een signaal aan de financiële markten dat de onbenutte productiecapaciteit in de eurozone stilaan opgebruikt geraakt. En dat een normalisering van het beleid dus aangewezen is. Wij verwachten bijgevolg dat de ECB in september 2019 haar rente een eerste keer zal verhogen.

In lijn met ons scenario, maakten de financiële markten zich in de voorbije weken druk over de begrotingsonderhandelingen in Italië. Over de ontwerpbegroting 2019 zijn er nog geen details beschikbaar, maar de regering legde al wel haar doelstellingen voor het begrotingstekort in 2019-2021 op tafel. Die wijken serieus af van de doelstellingen van de vorige regering en botsen op verzet van de Europese Commissie. In de komende weken zal de spanning tussen Italië en de Europese Commissie oplopen. Op de financiële markten zal dat voor volatiliteit zorgen, met mogelijke pieken in de rente op Italiaanse overheidsschuld en het renteverschil met Duitsland. Maar wanneer de begroting 2019 door het Italiaanse parlement zal zijn goedgekeurd, zal die volatiliteit vermoedelijk wat afnemen.

Opkomende economieën worden geconfronteerd met een uitdagende economische omgeving. Daarvoor zorgen de aanslepende handelsoorlog tussen de VS en China, de verkrapping van het Fed-beleid en interne problemen in sommige landen. Het leidt tot hogere rentes en risicopremies. Ons scenario verwacht geen systeemcrisis in de opkomende economieën, maar houdt er wel rekening mee dat individuele landen met specifieke, eigen risico’s geconfronteerd zullen worden.

GEKADERD: Economische groei tien jaar na de financiële crisis: een halfvol glas

De volledige publicatie kan u hier lezen.

 

ECONOMIC PERSPECTIVES

HIGHLIGHTS

While the global economy continues to perform well, the geographic desynchronization has picked up. In recent months, there have been increasing divergences across regions and sectors. The US economy remains in the lead, but the European and Japanese economies’ growth momentum has slowed compared to the uptick seen at end-2017. As such, we see a growth peak for the US in 2018 at 2.9%, while growth in the euro area will decelerate this year compared to its 2017 pace.

The USMCA, the new trade agreement between the US, Mexico and Canada that will replace NAFTA, was a relief for businesses as it reduced the uncertainties regarding a possible termination of NAFTA and threatened tariffs on US automotive imports. It is also a political win for President Trump as a NAFTA reform was one of his main election promises. After some strategic threats, the US now appears to be seeking a truce on the international trade front with its top allies. This gives the US the opportunity to focus on its escalating economic confrontation with China.

Core inflation data for the euro area remain muted, while headline inflation is in the range of the ECB’s target of “below but close to 2%”. Draghi’s comment of “a vigorous pick-up in core inflation” however, can be underpinned by the gradual upward trend of wage indicators in several euro area economies. This could be a sign of increasing inflationary pressures going forward. The gradually changing tone of the ECB’s communication should be interpreted as the ECB signalling to financial markets that the output gap is closing in the euro area, which warrants a policy normalisation. Therefore, we expect a first policy rate hike by the ECB in September 2019.

As foreseen in our scenario, financial market turmoil around the Italian budget negotiations intensified in recent weeks. Although the details of the 2019 draft budget have yet to be published, the government already submitted a proposal for the 2019-2021 budget deficit targets. The plan differs considerably from the former government’s budget targets and is at odds with guidance from the European Commission. Tensions between Italy and the European Commission are likely to peak in the coming weeks. This will likely lead to further financial market volatility and potential spikes in the Italian government bond yield and spread to the German bond yield. Once the 2019 budget is approved by the Italian Parliament, we think volatility will ease somewhat.

The ongoing trade war between the US and China, tightening Fed policy and internal problems in some countries create a challenging environment for emerging markets, which is leading to higher rates and spreads. Individual emerging markets will likely remain confronted with idiosyncratic risks, but our base scenario doesn’t contain a systemic emerging market crisis.

Focus article – Economic growth ten years after the financial crisis: a half-full glass

To read the full publication, click here.

 

PERSPECTIVES ECONOMIQUES

A LA UNE

Pour consulter le bulletin complet cliquez ici.

 

© 2018 KBC Groep |