Economic Research

Slider image
 • Duitsland moet een klein beetje Italiaanser worden

  ECONOMISCHE OPINIE - Terwijl de Italiaanse regering aftast hoe ver ze over de Europese schreef kan gaan met het vieren ...
 • Goed economisch rapport voor Macrons hervormingsbeleid

  ECONOMISCHE OPINIE - De Franse economie heeft te kampen met een aantal structurele problemen waaronder een dalende comp...
 • Economische Derby der Lage Landen: België-Nederland 0-5

  ECONOMISCHE OPINIES - Op 16 oktober spelen de Belgische Rode Duivels een vriendschappelijke voetbalinterland tegen het O...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS De wereldeconomie blijft in goede doen. Dat neemt niet weg dat de divergentie tussen regio’s en sectore...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Europese begrotingsregels: achillespees van de eurozone

Europese begrotingsregels: achillespees van de eurozone

ECONOMISCHE OPINIES – Het najaar is begrotingstijd. Tegen 15 oktober moeten de EU-landen hun begroting voorleggen aan de Europese Commissie (EC). Italië loopt in de kijker, maar ook andere landen zwoegen op moeilijk huiswerk. En de EC wacht een delicate job. Zij moet streng genoeg zijn om een nieuwe schuldencrisis te voorkomen, maar soepel genoeg blijven om de economische groei niet te fnuiken. Het begrotingskader geeft haar zeer veel ruimte, maar de complexiteit en ondoorzichtigheid ervan riskeren ook de geloofwaardigheid te ondermijnen. De versombering van de economische vooruitzichten maakt het extra moeilijk. Eenvoudiger begrotingsregels, zoals zopas door de Franse en Duitse economische adviesraden voorgesteld, zijn toe te juichen. Maar zonder budgettaire slagkracht op het niveau van de eurozone zullen begrotingsregels een achillespees van de eurozone blijven.

Lees de volledige opinie hier.

 

European fiscal rules: Achilles tendon of the euro area

ECONOMIC OPINIONS – Autumn is budget time. On 15 October the EU countries have to submit their budgets to the European Commission (EC). Italy is in the spotlight, but other countries are also struggling with a difficult assignment, and the EC is faced with a delicate job. It has to be strict enough to prevent a new debt crisis, but flexible enough not to stifle economic growth. The fiscal framework gives it a lot of room, but its complexity and opacity also risks undermining its credibility. The weakening of the economic outlook makes it even more difficult. Simpler fiscal rules, as recently proposed by the French and German Economic Advisory Councils, are to be welcomed. But without fiscal capacity at the euro area level, fiscal rules will remain an Achilles tendon of the euro area.

Read the full opinion here.

© 2018 KBC Groep |