Economic Research

Slider image
 • Duitsland moet een klein beetje Italiaanser worden

  ECONOMISCHE OPINIE - Terwijl de Italiaanse regering aftast hoe ver ze over de Europese schreef kan gaan met het vieren ...
 • Goed economisch rapport voor Macrons hervormingsbeleid

  ECONOMISCHE OPINIE - De Franse economie heeft te kampen met een aantal structurele problemen waaronder een dalende comp...
 • Economische Derby der Lage Landen: België-Nederland 0-5

  ECONOMISCHE OPINIES - Op 16 oktober spelen de Belgische Rode Duivels een vriendschappelijke voetbalinterland tegen het O...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS De wereldeconomie blijft in goede doen. Dat neemt niet weg dat de divergentie tussen regio’s en sectore...
U bent hier: Home » Economische Vooruitzichten » Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

BLIKVANGERS

Over het algemeen blijft de wereldeconomie sterk presteren. In de voorbije weken werden de groeiverschillen tussen de regio’s in de wereld evenwel groter. Verscheidene opkomende economieën kregen zelfs wat onweer te verduren.

De meest bemoedigende signalen over de wereldeconomie komen momenteel uit de VS. We verwachten dat de Fed haar pad van renteverhogingen zal verderzetten en de beleidsrente tegen eind 2019 naar de band van 3,25%-3,50% zal brengen. Dat is hoger dan het niveau van 2,9%, dat de Fed momenteel beschouwt als het neutrale niveau op langere termijn.

Voor de eurozone blijven de groeivooruitzichten op korte termijn gunstig. Toch is de groei er minder uitbundig dan aan de overkant van de oceaan. Zowel in de VS als in de eurozone ligt de economische groei momenteel boven de potentiële groei. Geleidelijk zal de economische groei vertragen tot het niveau van de potentiële groei. In Centraal-Europa zal de groei naar verwachting beduidend hoger blijven dan in de eurozone. Dat betekent dat de economische convergentie van deze regio opnieuw een versnelling hoger is geschakeld.

De inflatie in de eurozone bedroeg 2% in augustus terwijl de kerninflatie nog steeds maar 1% was. Het verschil wordt grotendeels verklaard door de scherpe olieprijsschommelingen.

Zoals ze eerder had aangekondigd, verminderde de ECB het bedrag van haar maandelijkse netto-aankopen van obligaties tot 15 miljard EUR. Het blijft haar bedoeling om de netto-aankopen eind 2018 volledig te beëindigen. De huidige beleidsrentes zullen ten minste de hele zomer van 2019 onveranderd blijven.

De normalisatie van de rente op Duits overheidspapier zal waarschijnlijk meer geleidelijk verlopen dan we hadden verwacht. Verscheidene factoren blijven neerwaartse druk op de rente uitoefenen.

Brexit blijft een belangrijk politiek risico voor de Europese economie. Ons scenario voorziet een ‘zachte, maar niet rimpelloze’ oplossing. Andere belangrijke bronnen van onzekerheid voor de eurozone zijn de nieuwe Italiaanse begroting, volatiliteit op de financiële markten, opkomend protectionisme en kwetsbaarheden in de opkomende economieën.

GEKADERD – Zwakke punten en kwetsbaarheden van de opkomende economieën

De volledige publicatie kan u hier lezen.

 

ECONOMIC PERSPECTIVES

HIGHLIGHTS

The global economy continued its strong performance. However, growth became geographically less synchronized, while turbulence hit several emerging markets. Moreover, several risk factor disturb the overall optimistic picture.

In particular the US economy remains in good shape. Net job creation increased further to 204000 in August and the unemployment rate remained at 3.9%, well below the level that the Fed considers to be sustainable in the longer term (4.5%). In line with this, average earnings growth accelerated to 2.9% year-on year. The Fed will likely continue its current rate hiking cycle until it reaches a within the range of 3.25%-3.50% at the end of 2019. This level will be higher than the 2.9% that the Fed currently considers to be its longer-term neutral policy rate.

Our near-term growth scenario for the euro area remains relatively favourable too, though less buoyant. In both the US and euro area economies, economic growth is currently well above its potential rate, and will gradually slow towards that potential rate. Real GDP growth in Central Europa is expected to remain markedly higher than for the euro area as a whole. This implies that the converging trend of the region has again shifted into a higher gear.

At 2% in August, euro area headline inflation in the euro appears fully aligned with the ECB medium term target. However, underlying core inflation still only amounts to 1.0%. The large difference between both inflation measures is predominantly due to year-on-year changes in energy prices (+9.2% in August).

The ECB confirmed its earlier forward guidance and reduced the amount of its net monthly asset purchases to 15 billion EUR, with the intention to end it at the end of 2018. Current policy rates are expected to remain unchanged until at least ‘through the Summer of 2019’.

German bond yields will probably normalise more gradually than we have expected so far. Excess liquidity remains present, political and economic risks create ‘safe haven’ effects and persistent German budget surpluses are keeping a lid on bond yields.

A major political risk affecting the European economy remains Brexit. Our scenario is a ‘softish but not smooth’ outcome. This involves a sufficiently vaguely-worded exit agreement, after which the future trade relationship between both economies can then be worked out. Other major sources of uncertainty for the economy are the upcoming Italian budget, financial market volatility, rising protectionism and vulnerabilities in Emerging markets.

Focus article – Emerging market vulnerabilities and weaknesses

To read the full publication, click here.

 

PERSPECTIVES ECONOMIQUES

A LA UNE

Pour consulter le bulletin complet cliquez ici.

© 2018 KBC Groep |