Economic Research

Slider image
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De recente cijfers wijzen erop dat de wereldconjunctuur nog steeds in goeden doen is. Dat neemt niet we...
 • OPEC+: vage afspraak om de productie te verhogen

  ECONOMISCHE OPINIES – Vrijdag en zaterdag vond in Wenen een ‘OPEC+’ -bijeenkomst plaats die nauwlettend in de gat...
 • Made in China … of toch niet helemaal?

  Het handelsconflict tussen de VS en haar handelspartners loopt steeds meer uit de hand. Ter verdediging van de genomen h...
 • Luidt de vervlakking van de rentecurve in de VS een recessie in?

  ECONOMISCHE OPINIES - De huidige economische expansie in de VS heeft tot nu toe 107 maanden geduurd. Het is de op één ...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De economische dynamiek in de ontwikkelde landen bleef in de voorbije weken uiteenlopen. In de VS waren e...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Italiaanse verkiezingen zullen noodzakelijke hervormingen vertragen

Italiaanse verkiezingen zullen noodzakelijke hervormingen vertragen

ECONOMISCHE OPINIES – Begin 2018 gaat Italië naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Dit zal de eerste test zijn voor de nieuwe kieswet, de Rosalletum. Deze wet van 26 oktober 2017 harmoniseert de kiessystemen in beide kamers van het parlement en moedigt coalitievorming aan. Het officiële doel van de nieuwe wet is het verhogen van de stabiliteit van de Italiaanse regeringen. De hoge mate van politieke versnippering in Italië zal evenwel de vorming van een stabiele regering in de weg staan. Dit zal de goedkeuring van broodnodige structurele hervormingen waarschijnlijk vertragen en zo de langetermijnvooruitzichten voor de Italiaanse economie vertroebelen. Tegelijk ziet de toekomst van Italië als EMU-lid er beter uit. De recente daling van het anti-EU sentiment in Italië heeft de kans op een Italexit, een Italiaanse uittrede uit de EU of EMU, immers verkleind.

Lees de volledige opinie hier.

 

Election will likely delay the reforms Italy so badly needs

 

ECONOMIC OPINIONS – Early in 2018, Italian voters go to the polls to elect a new government in a first outing for the newly passed electoral law, dubbed ‘the Rosalletum.’ After a difficult gestation, the act finally made it onto the statute book on 26 October this year and seeks to harmonise the systems by which both houses of parliament are elected. The reform clearly favours coalitions and its official aim is to improve the stability of Italy’s government. The high degree of political fragmentation in Italy is nonetheless still likely to hinder the formation of enduring governments. This will delay the introduction of much-needed structural reforms and cast a shadow over the long-term prospects for economic growth. Meanwhile, the outlook for the future of Italy as an EMU-member has improved as the recent wane in Italian anti-EU sentiment has reduced the likelihood of an Italexit, meaning an Italian exit from the EMU or EU.

Read the full opinion here.

 

© 2018 KBC Groep |