Economic Research

Slider image
 • Duitsland moet een klein beetje Italiaanser worden

  ECONOMISCHE OPINIE - Terwijl de Italiaanse regering aftast hoe ver ze over de Europese schreef kan gaan met het vieren ...
 • Goed economisch rapport voor Macrons hervormingsbeleid

  ECONOMISCHE OPINIE - De Franse economie heeft te kampen met een aantal structurele problemen waaronder een dalende comp...
 • Economische Derby der Lage Landen: België-Nederland 0-5

  ECONOMISCHE OPINIES - Op 16 oktober spelen de Belgische Rode Duivels een vriendschappelijke voetbalinterland tegen het O...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS De wereldeconomie blijft in goede doen. Dat neemt niet weg dat de divergentie tussen regio’s en sectore...
U bent hier: Home » Economische Vooruitzichten » Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

BLIKVANGERS

– 2017 zal worden geboekstaafd als een jaar van opmerkelijk sterke groei in de wereldeconomie. De meest recente indicatoren bevestigen het volgehouden optimisme. Daardoor blijven ook de vooruitzichten voor 2018 rooskleurig. Vooral in de industrielanden staan de stemmingsindicatoren op het hoogste peil sinds jaren. De deelindicatoren wijzen erop dat deze economieën in de nabije toekomst tegen een gezond tempo zullen blijven groeien. De opkomende economieën hinken een beetje achterop. Maar dat is geen reden tot grote bezorgdheid, want de informatie over zowel de binnenlandse consumptie als de internationale handel blijven op een stevige groei wijzen. Bovendien verstevigen de investeringen en houdt de Chinese economie goed stand.

– De politieke onzekerheid is verder afgenomen. Alleszins overtreft het positieve economische nieuws de onzekerheid over politiek en beleid. In Duitsland lijkt de impasse, na het mislukken van de regeringsonderhandelingen over een zogenoemde Jamaica-coalitie, opgelost. Een nieuwe grote coalitie ligt opnieuw op tafel. In de brexit-onderhandelingen blijft het moeilijk om oplossingen te vinden die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar zijn. Maar over het algemeen trekken de financiële markten zich daar weinig van aan, al kreeg het Britse pond wel opnieuw klappen. In de VS begint president Trump resultaten te boeken die in lijn liggen met zijn verkiezingsbeloftes.

– De Amerikaanse economie blijft positief verrassen. Bovendien ziet het ernaar uit dat de belastinghervorming uiteindelijk zal worden goedgekeurd. Deze beleidswijziging zou de Amerikaanse economie in 2018 en 2019 een bijkomende impuls kunnen geven. Toch zal de positieve impact waarschijnlijk eerder beperkt zijn, zeker op langere termijn. De Fed zal de beleidswijziging waarschijnlijk met een wat grotere verkrapping van haar beleid beantwoorden. Bijgevolg hebben we onze projectie voor de groei van de VS-economie slechts licht verhoogd van 2,4% tot 2,6%.

– GEKADERD – Japan: vijf jaar Abenomics werpt zijn vruchten af

De volledige publicatie kan u hier lezen.

NIEUW – Bekijk ook ons samenvattend filmpje:

 

ECONOMIC PERSPECTIVES

HIGHLIGHTS

– 2017 has been characterised by a remarkably strong global recovery. The latest data have confirmed the continuation of the general optimism in the global economy. As a result, the prospects for 2018 look bright. Sentiment indicators, in particular for some of the developed economies, have reached new multi-year highs with subcomponents pointing to a healthy growth pace going forward. However, emerging economies have been lagging behind somewhat. We don’t think this is a major cause for concern as domestic consumption data as well as global trade data have been solid. Moreover, investment is picking up and the Chinese economy seems to be holding up well.

– Political uncertainties have faded somewhat of late while positive economic news is currently seen as more influential than remaining political and policy uncertainties. The German deadlock that followed the failure of talks to form a so-called Jamaica coalition seems to have been resolved with the prospect of a grand coalition again in focus. Brexit negotiations are progressing but it remains hard to find solutions that are acceptable for all parties involved. In general, financial markets don’t seem too perturbed about such issues, although the British pound has remained vulnerable.

– The US economy continues to surprise in a positive way. Moreover, it seems likely that a final tax reform bill will soon be approved. This policy change might provide some additional boost to the US economy in the short to medium term. However, the positive impact might be rather limited compared to earlier expectations, especially in the longer run. In response, the Fed will probably be somewhat more inclined to tighten monetary policy. Taking these factors into consideration, we increased our US growth forecast for 2018 slightly from 2.4% to 2.6%.

– Focus article – Japan: Five years of Abenomics are starting to pay off

To read the full publication, click here.

 

PERSPECTIVES ECONOMIQUES

A LA UNE

– 2017 restera dans les annales comme une année marquée par une croissance économique mondiale étonnamment vigoureuse. Les indicateurs les plus récents confirment un optimisme inébranlable. Les perspectives 2018 restent par conséquent favorables. Dans les pays industrialisés en particulier, les indicateurs de confiance sont à leur plus haut niveau depuis des années. Les indicateurs partiels montrent que dans un avenir proche, les économies vont conserver un rythme de croissance sain. Les économies émergentes restent quelque peu à la traîne, mais cela n’est guère préoccupant car les informations relatives tant à la consommation intérieure qu’au commerce international restent synonymes de croissance vigoureuse. En outre, les investissements se renforcent et l’économie chinoise tient bon.

– L’incertitude politique s’est encore atténuée et s’efface devant les bonnes nouvelles économiques. L’Allemagne semble sortie de l’impasse consécutive à l’échec des négociations sur la formation d’une coalition jamaïcaine. Une nouvelle grande coalition est à nouveau sur la table. Dans les négociations du Brexit, il reste difficile de trouver des solutions acceptables pour toutes les parties. Globalement, les marchés financiers semblent toutefois peu s’en émouvoir, même si la livre sterling a essuyé de nouveaux revers. Aux États-Unis, le président Donald Trump commence à engranger des résultats à la hauteur de ses promesses électorales.

– L’économie américaine continue de surprendre agréablement. Il semble en outre probable qu’une réforme fiscale soit finalement approuvée. Ce changement de politique devrait donner une nouvelle impulsion à l’économie américaine en 2018 et 2019. L’impact pourrait malgré tout rester assez limité, surtout à plus long terme. La Fed répondra probablement à ce changement de cap par un resserrement un peu plus marqué de sa politique. Nous avons par conséquent relevé nos prévisions pour la croissance économique américaine de 2,4% à 2,6%.

ENCADRÉ – Japon: cinq années d’Abenomics portent leurs fruits

Pour consulter le bulletin complet cliquez ici.

 

© 2018 KBC Groep |