Economic Research

Slider image
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De recente cijfers wijzen erop dat de wereldconjunctuur nog steeds in goeden doen is. Dat neemt niet we...
 • OPEC+: vage afspraak om de productie te verhogen

  ECONOMISCHE OPINIES – Vrijdag en zaterdag vond in Wenen een ‘OPEC+’ -bijeenkomst plaats die nauwlettend in de gat...
 • Made in China … of toch niet helemaal?

  Het handelsconflict tussen de VS en haar handelspartners loopt steeds meer uit de hand. Ter verdediging van de genomen h...
 • Luidt de vervlakking van de rentecurve in de VS een recessie in?

  ECONOMISCHE OPINIES - De huidige economische expansie in de VS heeft tot nu toe 107 maanden geduurd. Het is de op één ...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De economische dynamiek in de ontwikkelde landen bleef in de voorbije weken uiteenlopen. In de VS waren e...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Een suikertaks, werkt dat nu echt?

Een suikertaks, werkt dat nu echt?

ECONOMISCHE OPINIES – De regering besliste in het Zomerakkoord om de taks op zoete dranken uit te breiden. In een context van optimale belastingmix valt deze maatregel te verdedigen. Negatieve zaken belasten (in dit geval suikerconsumptie) is immers altijd beter dan positieve (zoals het verrichten van arbeid). Maar om gezondheidsproblemen als overgewicht of tandbederf te bestrijden, schiet de maatregel tekort. Dat komt doordat de taks te klein is om het consumptiegedrag daadwerkelijk te veranderen. Om effectief te zijn, moet de maatregel bovendien kaderen in een breder preventief gezondheidsbeleid. Eerste stappen richting een groots Voedingsplan zijn gezet, maar er blijft werk aan de winkel.

Lees de volledige opinie hier.

 

A sugar taks, does it really work?

ECONOMIC OPINIONS – The Belgian Federal Government decided in its Summer Agreement to extend the tax on sugary drinks. In the context of an optimal tax mix, this measure can be justified. Taxing negative items (in this case, the consumption of sugar) is always better than taxing positive ones (such as labour). However, the measure falls short when it comes to combating health problems such as obesity or dental decay. This is because the tax is too small to actually change consumer behaviour. Moreover, to be effective the measure must be part of a broader preventive health policy. The first steps have been taken towards a major nutrition plan in Belgium, but much work remains to be done.

Read the full opinion here.

 

© 2018 KBC Groep |