Economic Research

Slider image
 • Handelsakkoord met EU is essentieel voor het VK

  ECONOMISCHE OPINIES - De Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) slaagden erin de eerste fase van de brexit-o...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - 2017 zal worden geboekstaafd als een jaar van opmerkelijk sterke groei in de wereldeconomie. De meest rec...
 • Amerikaanse arbeidsmarkt minder krap dan het lijkt

  ECONOMISCHE OPINIES - Op het eerste gezicht suggereren de Amerikaanse arbeidsmarktindicatoren een krapte die zich snel o...
 • Ondanks brexit blijft VK attractief voor internationale investeerders

  ECONOMISCHE OPINIES - De onzekerheid rond de brexit-onderhandelingen zet de Britse economie onder druk. Het tekort op de...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Amerikaanse arbeidsmarkt minder krap dan het lijkt

Amerikaanse arbeidsmarkt minder krap dan het lijkt

ECONOMISCHE OPINIES – Op het eerste gezicht suggereren de Amerikaanse arbeidsmarktindicatoren een krapte die zich snel ook zou moeten vertalen in een aantrekkende loongroei. Vooral de historisch zeer lage werkloosheidsgraad springt in het oog. Van een betekenisvolle versnelling van de loongroei is echter nog geen sprake. Een mogelijke verklaring voor die paradox ligt in de participatiegraad op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Uit berekeningen het Congressional Budget Office blijkt dat er na 2008 een cyclische dipje in de participatiegraad was, dat nog niet volledig is weggewerkt. Pas wanneer ook dat beschikbaar arbeidspotentieel opnieuw is ingeschakeld, zal ook de loongroei in de VS versnellen.

Lees de volledige opinie hier.

American labour market less tight than it seems

ECONOMIC OPINIONS – At first glance, US labour market indicators suggest a tightness that should quickly translate into a pick-up in wage growth. The historically very low unemployment rate is particularly striking. However, there has not yet been a significant acceleration in wage growth. A possible explanation for this paradox lies in the participation rate in the US labour market. Calculations by the Congressional Budget Office show that there was a cyclical dip in the participation rate after 2008, which has not yet been completely eliminated. Only when that available labour potential is again mobilised will wage growth in the US also accelerate.

Read the full opinion here.

© 2017 KBC Groep |