Economic Research

Slider image
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De recente cijfers wijzen erop dat de wereldconjunctuur nog steeds in goeden doen is. Dat neemt niet we...
 • OPEC+: vage afspraak om de productie te verhogen

  ECONOMISCHE OPINIES – Vrijdag en zaterdag vond in Wenen een ‘OPEC+’ -bijeenkomst plaats die nauwlettend in de gat...
 • Made in China … of toch niet helemaal?

  Het handelsconflict tussen de VS en haar handelspartners loopt steeds meer uit de hand. Ter verdediging van de genomen h...
 • Luidt de vervlakking van de rentecurve in de VS een recessie in?

  ECONOMISCHE OPINIES - De huidige economische expansie in de VS heeft tot nu toe 107 maanden geduurd. Het is de op één ...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De economische dynamiek in de ontwikkelde landen bleef in de voorbije weken uiteenlopen. In de VS waren e...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Meer inflatie: wenselijk – Hogere doelstelling: niet haalbaar

Meer inflatie: wenselijk – Hogere doelstelling: niet haalbaar

ECONOMISCHE OPINIE – Ondanks een langdurig extreem soepel monetair beleid hebben centrale banken in de industrielanden het bijzonder moeilijk om hun doelstelling van 2% inflatie te realiseren. Niettemin herhaalden in juni jongstleden Amerikaanse economen nog een oproep aan de Fed om haar inflatiedoelstelling te verhogen. Wat meer inflatie zou wel voordelen bieden, maar een verhoging van de doelstelling zou nu weinig zoden aan de dijk brengen. De huidige lage inflatie is vooral het gevolg van ontwikkelingen in aanbodfactoren. Dat maakt het voor centrale banken moeilijk om de inflatie aan te wakkeren. Een hogere inflatiedoelstelling riskeert nu vooral hun geloofwaardigheid te ondermijnen. Dat zou meer problemen creëren dan oplossen. Zolang de economie matig blijft groeien, mag de lage inflatie een normalisatie van het monetaire beleid niet in de weg staan.

Lees de volledige publicatie hier.

 

MORE INFLATION: DESIRABLE – A HIGHER INFLATION TARGET: UNFEASIBLE

ECONOMIC OPINION – In spite of a long period of extremely loose monetary policy, central banks in advanced economies continue to struggle to reach their inflation target of 2%. Yet, last June, American economists again called on the Fed to raise its inflation target. Somewhat higher inflation would have advantages, but in current circumstances a higher inflation target wouldn’t be of much help for that. Today, low inflation is the result mainly of supply side factors, making it extremely difficult for central banks to stir it up. By raising the inflation target now, central banks would run the risk chiefly of undermining their credibility. That would cause more problems than it would solve. As long as the economy continues to grow moderately, the low inflation should not stand in the way of a normalisation of monetary policy.

Read the full opinion here.

 

© 2018 KBC Groep |