Economic Research

Slider image
 • Belgische concurrentiekracht kan (nog) beter

  ECONOMISCHE OPINIES - De voorbije jaren slaagde de overheid erin om de concurrentiekracht van het Belgische bedrijfsleve...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives

  BLIKVANGERS • Recent verstevigde de sterke wereldwijde economische dynamiek nog wat verder. Dat bleek vooral uit de o...
 • Waarom geeft de inflatie niet thuis?

  ECONOMISCHE OPINIE – De inflatie wordt al heel lang beschouwd als een hoeksteen van de werking van onze economie. Ze i...
 • Meer inflatie: wenselijk – Hogere doelstelling: niet haalbaar

  ECONOMISCHE OPINIE - Ondanks een langdurig extreem soepel monetair beleid hebben centrale banken in de industrielanden h...
 • Beleggen in duurzame overheidsobligaties: duurzaamheid van Emerging Markets

  ECONOMIC RESEARCH REPORTS  - Tegen de achtergrond van de historisch lage rentestand in de ontwikkelde landen genoten be...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Verknochtheid aan overschotten bedreigt Duitse welvaart

Verknochtheid aan overschotten bedreigt Duitse welvaart

ECONOMISCHE OPINIES – Duitsland trekt zondag naar de stembus. Nagenoeg iedereen gaat ervan uit dat bondskanselier Merkel zichzelf zal opvolgen. De volgende regering zal heel waarschijnlijk de belastingen verlagen. Alle grote politieke partijen pleiten ervoor en er is ruimte. De omvang en modaliteiten zullen afhangen van de nieuwe coalitie. Ondanks de hoogconjunctuur kan een soepeler begrotingsbeleid in Duitsland wenselijk zijn, omdat het kan helpen met de afbouw van het Duitse overschot tegenover het buitenland. Dat zou de stabiliteit van de eurozone bevorderen. Maar een soepeler begrotingsbeleid is maar wenselijk op voorwaarde dat dit het groeipotentieel van de Duitse economie helpt opkrikken. Daarvoor moet de belastingverlaging bijdragen tot een verruiming van het arbeidsaanbod en de bedrijfsinvesteringen. Maar een verhoging van de overheidsinvesteringen zou veel effectiever zijn om het groeipotentieel te versterken. Een recente opiniepeiling suggereert overigens dat de meeste Duitsers dat belangrijker vinden dan een belastingverlaging of schuldafbouw. Spaaroverschotten oppotten zonder te investeren in het economisch groeipotentieel ondermijnt inderdaad de welvaart op lange termijn, zowel in Duitsland als in de eurozone.

Lees de volledige opinie hier.

© 2017 KBC Groep |