Economic Research

Slider image
 • Belastinghervorming in de VS komt op verkeerd moment

  KBC ECONOMISCHE OPINIES - Een Amerikaanse belastinghervorming zit in de pijplijn. Het ultieme doel van het veelzijdige p...
 • Handelsakkoord met EU is essentieel voor het VK

  ECONOMISCHE OPINIES - De Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) slaagden erin de eerste fase van de brexit-o...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - 2017 zal worden geboekstaafd als een jaar van opmerkelijk sterke groei in de wereldeconomie. De meest rec...
 • Amerikaanse arbeidsmarkt minder krap dan het lijkt

  ECONOMISCHE OPINIES - Op het eerste gezicht suggereren de Amerikaanse arbeidsmarktindicatoren een krapte die zich snel o...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Verknochtheid aan overschotten bedreigt Duitse welvaart

Verknochtheid aan overschotten bedreigt Duitse welvaart

ECONOMISCHE OPINIES – Duitsland trekt zondag naar de stembus. Nagenoeg iedereen gaat ervan uit dat bondskanselier Merkel zichzelf zal opvolgen. De volgende regering zal heel waarschijnlijk de belastingen verlagen. Alle grote politieke partijen pleiten ervoor en er is ruimte. De omvang en modaliteiten zullen afhangen van de nieuwe coalitie. Ondanks de hoogconjunctuur kan een soepeler begrotingsbeleid in Duitsland wenselijk zijn, omdat het kan helpen met de afbouw van het Duitse overschot tegenover het buitenland. Dat zou de stabiliteit van de eurozone bevorderen. Maar een soepeler begrotingsbeleid is maar wenselijk op voorwaarde dat dit het groeipotentieel van de Duitse economie helpt opkrikken. Daarvoor moet de belastingverlaging bijdragen tot een verruiming van het arbeidsaanbod en de bedrijfsinvesteringen. Maar een verhoging van de overheidsinvesteringen zou veel effectiever zijn om het groeipotentieel te versterken. Een recente opiniepeiling suggereert overigens dat de meeste Duitsers dat belangrijker vinden dan een belastingverlaging of schuldafbouw. Spaaroverschotten oppotten zonder te investeren in het economisch groeipotentieel ondermijnt inderdaad de welvaart op lange termijn, zowel in Duitsland als in de eurozone.

Lees de volledige opinie hier.

© 2017 KBC Groep |