Economic Research

Slider image
  • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

    BLIKVANGERS De economische indicatoren blijven erop wijzen dat de wereldeconomie op een gezond groeipad zit. Hoewel...
  • Italië zet zichzelf een hak en schiet eurozone in de voet

    ECONOMISCHE OPINIES - De uitslag van de recente verkiezingen in Italië maakt verdere economische hervormingen nagenoeg ...
  • Handelsoorlog in staal en aluminium: de geschiedenis herhaalt zich

    ECONOMISCHE OPINIES - President Trump kondigt aan dat hij de importtarieven op staal en aluminium bij presidentieel decr...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Verknochtheid aan overschotten bedreigt Duitse welvaart

Verknochtheid aan overschotten bedreigt Duitse welvaart

ECONOMISCHE OPINIES – Duitsland trekt zondag naar de stembus. Nagenoeg iedereen gaat ervan uit dat bondskanselier Merkel zichzelf zal opvolgen. De volgende regering zal heel waarschijnlijk de belastingen verlagen. Alle grote politieke partijen pleiten ervoor en er is ruimte. De omvang en modaliteiten zullen afhangen van de nieuwe coalitie. Ondanks de hoogconjunctuur kan een soepeler begrotingsbeleid in Duitsland wenselijk zijn, omdat het kan helpen met de afbouw van het Duitse overschot tegenover het buitenland. Dat zou de stabiliteit van de eurozone bevorderen. Maar een soepeler begrotingsbeleid is maar wenselijk op voorwaarde dat dit het groeipotentieel van de Duitse economie helpt opkrikken. Daarvoor moet de belastingverlaging bijdragen tot een verruiming van het arbeidsaanbod en de bedrijfsinvesteringen. Maar een verhoging van de overheidsinvesteringen zou veel effectiever zijn om het groeipotentieel te versterken. Een recente opiniepeiling suggereert overigens dat de meeste Duitsers dat belangrijker vinden dan een belastingverlaging of schuldafbouw. Spaaroverschotten oppotten zonder te investeren in het economisch groeipotentieel ondermijnt inderdaad de welvaart op lange termijn, zowel in Duitsland als in de eurozone.

Lees de volledige opinie hier.

© 2018 KBC Groep |