Economic Research

Slider image
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De recente cijfers wijzen erop dat de wereldconjunctuur nog steeds in goeden doen is. Dat neemt niet we...
 • OPEC+: vage afspraak om de productie te verhogen

  ECONOMISCHE OPINIES – Vrijdag en zaterdag vond in Wenen een ‘OPEC+’ -bijeenkomst plaats die nauwlettend in de gat...
 • Made in China … of toch niet helemaal?

  Het handelsconflict tussen de VS en haar handelspartners loopt steeds meer uit de hand. Ter verdediging van de genomen h...
 • Luidt de vervlakking van de rentecurve in de VS een recessie in?

  ECONOMISCHE OPINIES - De huidige economische expansie in de VS heeft tot nu toe 107 maanden geduurd. Het is de op één ...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De economische dynamiek in de ontwikkelde landen bleef in de voorbije weken uiteenlopen. In de VS waren e...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Verknochtheid aan overschotten bedreigt Duitse welvaart

Verknochtheid aan overschotten bedreigt Duitse welvaart

ECONOMISCHE OPINIES – Duitsland trekt zondag naar de stembus. Nagenoeg iedereen gaat ervan uit dat bondskanselier Merkel zichzelf zal opvolgen. De volgende regering zal heel waarschijnlijk de belastingen verlagen. Alle grote politieke partijen pleiten ervoor en er is ruimte. De omvang en modaliteiten zullen afhangen van de nieuwe coalitie. Ondanks de hoogconjunctuur kan een soepeler begrotingsbeleid in Duitsland wenselijk zijn, omdat het kan helpen met de afbouw van het Duitse overschot tegenover het buitenland. Dat zou de stabiliteit van de eurozone bevorderen. Maar een soepeler begrotingsbeleid is maar wenselijk op voorwaarde dat dit het groeipotentieel van de Duitse economie helpt opkrikken. Daarvoor moet de belastingverlaging bijdragen tot een verruiming van het arbeidsaanbod en de bedrijfsinvesteringen. Maar een verhoging van de overheidsinvesteringen zou veel effectiever zijn om het groeipotentieel te versterken. Een recente opiniepeiling suggereert overigens dat de meeste Duitsers dat belangrijker vinden dan een belastingverlaging of schuldafbouw. Spaaroverschotten oppotten zonder te investeren in het economisch groeipotentieel ondermijnt inderdaad de welvaart op lange termijn, zowel in Duitsland als in de eurozone.

Lees de volledige opinie hier.

© 2018 KBC Groep |