Economic Research

Slider image
 • Handelsakkoord met EU is essentieel voor het VK

  ECONOMISCHE OPINIES - De Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) slaagden erin de eerste fase van de brexit-o...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - 2017 zal worden geboekstaafd als een jaar van opmerkelijk sterke groei in de wereldeconomie. De meest rec...
 • Amerikaanse arbeidsmarkt minder krap dan het lijkt

  ECONOMISCHE OPINIES - Op het eerste gezicht suggereren de Amerikaanse arbeidsmarktindicatoren een krapte die zich snel o...
 • Ondanks brexit blijft VK attractief voor internationale investeerders

  ECONOMISCHE OPINIES - De onzekerheid rond de brexit-onderhandelingen zet de Britse economie onder druk. Het tekort op de...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Tijd om het Amerikaanse schuldenplafond af te schaffen

Tijd om het Amerikaanse schuldenplafond af te schaffen

ECONOMISCHE OPINIES – Vorige week verraste president Trump vriend en vijand door een deal te sluiten met de Democratische partij om het schuldenplafond tijdelijk te verhogen tot einde dit jaar. In het vooruitzicht van de naderende deadline koos Trump voor een snelle oplossing om te vermijden dat de Amerikaanse overheid in gebreke zou blijven. De deal was evenwel allerminst evident. Meningsverschillen tussen en binnen de belangrijkste politieke partijen in het Congres zijn groot. Bovendien werd de kwestie als onderhandelingstroef gezien om politieke eisen door te drukken. Het is helaas niet de eerste keer dat het probleem de kop op steekt. Telkens het schuldenplafond in zicht kwam, gijzelden de onderhandelingen het politieke leven in de VS. De inzet is hoog, aangezien het uitblijven van een deal rampzalige economische, politieke en reputatierisico’s met zich brengt. Al die onzekerheid hoeft evenwel niet. Andere wettelijke procedures garanderen een sterke democratische controle van de publieke financiën. Om onnodige bijwerkingen te vermijden is het dus aangeraden om het schuldenplafond af te schaffen.

Lees de volledige opinie hier.

 

Time to abolish the US debt ceiling

ECONOMIC OPINIONS – Last week president Trump surprised friends and enemies by striking a temporary deal with the Democratic Party to raise the US debt ceiling until the end of this year. As the Treasury Department’s self-imposed deadline was approaching fast, Trump opted for a quick and dirty solution to avoid a default on US government debt. However, it wasn’t easy to strike this deal as fundamentally disagreement within and across the two main political parties in Congress is high and the debt ceiling was seen as a bargaining chip to push though policy demands. Unfortunately it is not the first time this has happened. Every time the debt ceiling has come closer in recent years, a political crisis has taken US political life hostage. The stakes are high because not reaching a deal in time would have dire economic, reputational and political consequences. But is all this uncertainty really necessary? Actually, the procedure for raising the debt ceiling is superfluous as other legal procedures are enough to guarantee strong democratic control over US public finances. Hence the best option is to abandon the debt ceiling to avoid unnecessary side effects.

Read the full opinion here.

© 2017 KBC Groep |