Economic Research

Slider image
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De recente cijfers wijzen erop dat de wereldconjunctuur nog steeds in goeden doen is. Dat neemt niet we...
 • OPEC+: vage afspraak om de productie te verhogen

  ECONOMISCHE OPINIES – Vrijdag en zaterdag vond in Wenen een ‘OPEC+’ -bijeenkomst plaats die nauwlettend in de gat...
 • Made in China … of toch niet helemaal?

  Het handelsconflict tussen de VS en haar handelspartners loopt steeds meer uit de hand. Ter verdediging van de genomen h...
 • Luidt de vervlakking van de rentecurve in de VS een recessie in?

  ECONOMISCHE OPINIES - De huidige economische expansie in de VS heeft tot nu toe 107 maanden geduurd. Het is de op één ...
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

  BLIKVANGERS - De economische dynamiek in de ontwikkelde landen bleef in de voorbije weken uiteenlopen. In de VS waren e...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Tijd om het Amerikaanse schuldenplafond af te schaffen

Tijd om het Amerikaanse schuldenplafond af te schaffen

ECONOMISCHE OPINIES – Vorige week verraste president Trump vriend en vijand door een deal te sluiten met de Democratische partij om het schuldenplafond tijdelijk te verhogen tot einde dit jaar. In het vooruitzicht van de naderende deadline koos Trump voor een snelle oplossing om te vermijden dat de Amerikaanse overheid in gebreke zou blijven. De deal was evenwel allerminst evident. Meningsverschillen tussen en binnen de belangrijkste politieke partijen in het Congres zijn groot. Bovendien werd de kwestie als onderhandelingstroef gezien om politieke eisen door te drukken. Het is helaas niet de eerste keer dat het probleem de kop op steekt. Telkens het schuldenplafond in zicht kwam, gijzelden de onderhandelingen het politieke leven in de VS. De inzet is hoog, aangezien het uitblijven van een deal rampzalige economische, politieke en reputatierisico’s met zich brengt. Al die onzekerheid hoeft evenwel niet. Andere wettelijke procedures garanderen een sterke democratische controle van de publieke financiën. Om onnodige bijwerkingen te vermijden is het dus aangeraden om het schuldenplafond af te schaffen.

Lees de volledige opinie hier.

 

Time to abolish the US debt ceiling

ECONOMIC OPINIONS – Last week president Trump surprised friends and enemies by striking a temporary deal with the Democratic Party to raise the US debt ceiling until the end of this year. As the Treasury Department’s self-imposed deadline was approaching fast, Trump opted for a quick and dirty solution to avoid a default on US government debt. However, it wasn’t easy to strike this deal as fundamentally disagreement within and across the two main political parties in Congress is high and the debt ceiling was seen as a bargaining chip to push though policy demands. Unfortunately it is not the first time this has happened. Every time the debt ceiling has come closer in recent years, a political crisis has taken US political life hostage. The stakes are high because not reaching a deal in time would have dire economic, reputational and political consequences. But is all this uncertainty really necessary? Actually, the procedure for raising the debt ceiling is superfluous as other legal procedures are enough to guarantee strong democratic control over US public finances. Hence the best option is to abandon the debt ceiling to avoid unnecessary side effects.

Read the full opinion here.

© 2018 KBC Groep |