Economic Research

Slider image
  • Diversiteit in samenlevingsvormen onderschat in beleid

    ECONOMISCHE OPINIES - De voorbije decennia zijn huishoudens hard veranderd. Het klassieke ‘huwelijksgezin’ met mama,...
  • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

    BLIKVANGERS • De meest opvallende gebeurtenis van de voorbije weken was de sterke opstoot van de lange rente in de VS...
  • Britse economie vecht tijdelijk terug tegen brexit

    KBC ECONOMISCHE OPINIE - De Britse economie presteerde opvallend sterk op het einde van 2017. Dit bewijst dat de Britse...
U bent hier: Home » Economische Opinies » Belgen ondernemend … maar te weinig voor eigen rekening

Belgen ondernemend … maar te weinig voor eigen rekening

ECONOMISCHE OPINIE – België bengelt inzake ondernemingscreatie achteraan in het Europese peloton. Een belangrijke reden is de zwakke ondernemerscultuur. Die is deels te verklaren door de ‘comfortzone’ van burgers die in loondienst werken. De voorkeur voor het werknemerstatuut verklaart trouwens waarom Belgen binnen de muren van een bedrijf juist wel erg ondernemend zijn. Ook de regulering, fiscale druk en arbeidsmarktwerking belemmeren nog altijd het startend ondernemerschap. Veelal is een kleine groep van snelgroeiende innovatieve starters de motor voor economische groei en tewerkstelling. Daarom moet de overheid haar middelen selectief aanwenden in de ondersteuning van startend ondernemerschap. In de praktijk is het echter moeilijk om snelle groeiers vroeg te detecteren. Dus blijft het minstens even zinvol om via het beleid ook meer algemeen de ondernemerschapszin van de bevolking aan te wakkeren en het ondernemerschapsklimaat te verbeteren.

Lees de volledige opinie hier.

© 2018 KBC Groep |