Economic Research

Slider image
 • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives

  BLIKVANGERS - De groeicijfers voor het reële bbp in het derde kwartaal bevestigden dat het economische klimaat wereldw...
 • Amerikaanse terugtrekking uit NAFTA zou geen verstandige beslissing zijn

  ECONOMISCHE OPINIES - Al voor President Trump werd verkozen, sprak hij zijn ongenoegen uit over de huidige vorm van de N...
 • Tsjechisch economisch succesverhaal zal na politieke omwenteling voortgezet worden

  ECONOMISCHE OPINIES - De verkiezingen in Tsjechië trekken traditioneel niet veel internationale aandacht. Dit komt omda...
 • Beleggen in duurzame overheidsobligaties: duurzaamheid van Emerging Markets

  ECONOMIC RESEARCH REPORTS  - Tegen de achtergrond van de historisch lage rentestand in de ontwikkelde landen genoten be...
U bent hier: Home » Archief » Economische Berichten » Update vooruitzichten wereldeconomie – Conjunctuurvrees voorlopig bezworen

Update vooruitzichten wereldeconomie – Conjunctuurvrees voorlopig bezworen

De algemene stijging van het producentenvertrouwen in de dienstensector voor de tweede maand op rij versterkt ons geloof in de robuustheid van de conjunctuur in de ontwikkelde economieën. Dat kwam in het eerste kwartaal tot uiting in de sterker dan verwachte groei in de eurozone en de positieve groeiverrassing in Japan. Hoewel de totale groei in de VS tegenviel, was de onderliggende binnenlandse vraag, gedreven door de consument, wel stevig. Tegen de achtergrond van de nog altijd grote wereldwijde overcapaciteit blijft de inflatiedruk voorlopig nog laag. In de VS nadert de onderliggende inflatie wel stilaan de inflatiedoelstelling van de Fed. Tegen de achtergrond van het gunstige conjunctuurplaatje wijzen de recentste signalen van de Fed erop dat ze wel degelijk van plan is om haar rente dit jaar verder te verhogen, mogelijk al in juni. Vermits de ECB haar extreem soepel beleid nog lange tijd zal volhouden, is een versterking van de dollar ten opzichte van de euro dan ook waarschijnlijk. Vooral een ‘Brexit’-scenario kan nog roet in dit conjunctuurscenario gooien. De directe negatieve impact op het sentiment van een VK-uittreding uit de EU blijft op korte termijn het grootste Europese conjunctuurrisico.

Lees hier de volledige publicatie

 

© 2017 KBC Groep |