Economic Research

Slider image
  • Diversiteit in samenlevingsvormen onderschat in beleid

    ECONOMISCHE OPINIES - De voorbije decennia zijn huishoudens hard veranderd. Het klassieke ‘huwelijksgezin’ met mama,...
  • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

    BLIKVANGERS • De meest opvallende gebeurtenis van de voorbije weken was de sterke opstoot van de lange rente in de VS...
  • Britse economie vecht tijdelijk terug tegen brexit

    KBC ECONOMISCHE OPINIE - De Britse economie presteerde opvallend sterk op het einde van 2017. Dit bewijst dat de Britse...
U bent hier: Home » Archief » Economische Berichten » Update vooruitzichten wereldeconomie – Conjunctuurvrees voorlopig bezworen

Update vooruitzichten wereldeconomie – Conjunctuurvrees voorlopig bezworen

De algemene stijging van het producentenvertrouwen in de dienstensector voor de tweede maand op rij versterkt ons geloof in de robuustheid van de conjunctuur in de ontwikkelde economieën. Dat kwam in het eerste kwartaal tot uiting in de sterker dan verwachte groei in de eurozone en de positieve groeiverrassing in Japan. Hoewel de totale groei in de VS tegenviel, was de onderliggende binnenlandse vraag, gedreven door de consument, wel stevig. Tegen de achtergrond van de nog altijd grote wereldwijde overcapaciteit blijft de inflatiedruk voorlopig nog laag. In de VS nadert de onderliggende inflatie wel stilaan de inflatiedoelstelling van de Fed. Tegen de achtergrond van het gunstige conjunctuurplaatje wijzen de recentste signalen van de Fed erop dat ze wel degelijk van plan is om haar rente dit jaar verder te verhogen, mogelijk al in juni. Vermits de ECB haar extreem soepel beleid nog lange tijd zal volhouden, is een versterking van de dollar ten opzichte van de euro dan ook waarschijnlijk. Vooral een ‘Brexit’-scenario kan nog roet in dit conjunctuurscenario gooien. De directe negatieve impact op het sentiment van een VK-uittreding uit de EU blijft op korte termijn het grootste Europese conjunctuurrisico.

Lees hier de volledige publicatie

 

© 2018 KBC Groep |