Economic Research

Slider image
  • Economische Vooruitzichten – Economic Perspectives – Perspectives économiques

    BLIKVANGERS -Terwijl de Amerikaanse economie verrassend sterke groeiresultaten liet optekenen in het tweede kwartaal,...
  • OPEC+: vage afspraak om de productie te verhogen

    ECONOMISCHE OPINIES – Vrijdag en zaterdag vond in Wenen een ‘OPEC+’ -bijeenkomst plaats die nauwlettend in de gat...
  • Made in China … of toch niet helemaal?

    Het handelsconflict tussen de VS en haar handelspartners loopt steeds meer uit de hand. Ter verdediging van de genomen h...
U bent hier: Home » Archief » Presentaties & Video's » Economische Vooruitzichten KBC Juni 2013

Economische Vooruitzichten KBC Juni 2013

De globale economische divergentie zet zich door in 2H13 en 2014. De groei in de VS is matig, geremd door besparingen. De eurozone krabbelt recht. De herbalancering binnen de eurozone, duidelijk zichtbaar op de lopende rekening, zet zich wel door dankzij de periferie en ondanks Duitsland. Het najaar en begin volgend jaar wordt de strijd tegen de zombiebanken aangevangen.
China schakelt een versnelling lager om haar economie meer richting consumptie en minder afhankelijk te maken van investeringen. De piek van de industrialisatie ligt achter ons. Dat luidt mogelijk het einde in van de supercyclus van de grondstoffen met een geleidelijke daling van de prijzen tijdens de komende jaren.
Inzake monetaire politiek blijven de rentevoeten, zeker in de Westerse landen, aanhoudend laag. Alleen zo kan de enorme schuldenberg afgebouwd worden. De soms negatieve reële rente zorgt voor een geruisloze transfer van de spaarder naar de debiteur. Keynes had het voorspeld: het tijdperk van ‘de euthanasie van de rentenier’ is aangebroken.

 

Economische vooruitzichten kbc juni 2013 from KBC Economics
© 2018 KBC Groep |